Angajatorii pot primi subvenții pentru angajarea persoanelor cu dizabilități și șomerilor din grupurile vulnerabile

PE SCURT

Angajatorii vor putea primi subvenții pentru angajarea persoanelor cu dizabilități și șomerilor din grupurile vulnerabile. Aceasta datorită a două programe realizate cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.

Cele două programe vor fi implementate pe parcursul a șase luni cu titlu de proiect-pilot. Beneficiarii programelor vor fi în jur de 135 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, din categoriile supuse riscului de excluziune socială, inclusiv persoane cu dizabilități din rândul șomerilor.

PE LUNG

Aastfel, agenții economici care vor angaja șomeri din grupurile vulnerabile, vor beneficia de subvenții lunare în sumă egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, în decurs de șase luni, pentru fiecare șomer angajat.

Acest program se referă la următoarele categorii de șomeri: persoanele cu dizabilități, persoanele eliberate din locurile de detenție, victimele traficului de ființe umane, persoanele care luptă cu consumul de substanțe, victimele violenței în familieși alte categorii vulnerabile.

Subvenția se va acorda în scopul compensării parțiale a salariului șomerului angajat.

Angajatorii care vor crea sau adapta unloc de muncă pentru persoane cu dizabilități vor beneficia de compensarea a 50% din costurile necesare creării sau adaptării locului de muncă, iar mărimea subvenției nu va depăși cuantumul a 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent pentru fiecare loc de muncă creat sau adaptat.

Ala Nemerenco, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a menționat că programele sunt absolut necesare în condițiile existenței pe piața muncii a categoriilor de persoane care necesită suport din partea instituțiilor statului la încadrarea în câmpul muncii.

Potrivit Raisei Dogaru, directoarea ANOFM, instituția va lua în considerare cererea și oferta forței de muncă, domeniile cu un deficit acut al forței de muncă și va selecta agenții economici și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă care vor fi incluse în program.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.