Mai puțini se vor bucura de amnistie fiscală. Se așteaptă reacția FMI și a Băncii Mondiale

Legea privind amnistia fiscală a suferit câteva modificări, pentru ca, așa cum spune Andrian Candu, „să numai existe îngrijorări din partea partenerilor”. Modificarea legii a fost votată astăzi, 8 noiembrie, în ambele lecturi.

Circa 100 de mii de funcționari publici au fost excluși din lista beneficiarilor. Iar mai nou, cei care vor dori să își legalizeze banii ascunși vor achita o taxă mai mare. Democrații spun că au făcut asta ca să intre în grațiile partenerilor externi precum FMI și Banca Mondială, după ce au fost dur criticați pentru adoptarea acestui document.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, la începutul ședinței Parlamentului, deputatul democrat Ștefan Creangă a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectului de modificare a legii privind amnistia fiscală. Proiectul a fost dezbătut în plenul Parlamentului după o pauză a deputaților, în jurul orei 14.30. În acest răstimp, la ora 14.00, în cadrul ședinței Guvernului, cabinetul de miniștri a introdus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea avizului la legea privind declararea voluntară și stimulare fiscală. Astfel, la doar câteva minute după ce Guvernul a dat aviz pozitiv proiectului, acesta a fost dezbătut și în Parlament, transmite Radio Chișinău.

Astfel, noul proiect de lege prevede că subiecți ai declarării voluntare a bunurilor nu pot fi persoanele care au fost sau sunt subiecți ai declarării averii și intereselor personale conform prevederilor Legii nr. 133 privind declararea averii și a intereselor personale, precum și membrii familiei (soțul/soția, copilul minor, inclusiv cel adoptiv sau persoana aflată la întreținerea subiectului declarării) și concubina/concubinul acestora. Modificările mai prevăd și că taxa către bugetul de stat din suma mijloacelor băneşti declarate voluntar va crește de la 3% la 6%. Modificările presupun și majorarea taxei pentru beneficiarii acestei legi, de la 3 la 6 la sută din suma ascunsă și care urmează să fie declarată autorităților. Astăzi, proiectul schimbat a fost votat în două lecturi de majoritatea deputaților.

Legea Amnistiei fiscale a fost votată în această vară. Atunci, reprezentanții ambasadei SUA, cei de la FMI și ambasadorul UE la Chișinău s-au arătat dezamăgiți și îngrijorați de adoptarea acestei legi, pentru că ar submina angajamentul Republicii Moldova în lupta împotriva corupției. Opoziția menționa că prin această mișcare s-ar încerca legalizarea miliardului furat.

Merită menționat că declarațiile prealabile, dată fiind această modificare, nu vor fi confirmate, iar persoanele respective vor merge pe procedura generală de control.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.