La Bruxelles a fost lansată cea de-a doua fază a Proiectului DCBI

Proiectul „Consolidarea capabilităţilor în domeniul Medicinii Militare” a fost lansat luni, 22 octombrie, la sediul Cartierului General al NATO la Bruxelles, Belgia, în prezenţa secretarului general de stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Radu Burduja, şi secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne al României, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Activitatea de lansare a fost organizată de către Delegaţia permanentă a României la NATO şi Direcţia politici de planificare şi apărare a Alianţei.

Radu Burduja a menţionat că proiectul dă start celei de-a doua faze a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) şi urmează a fi implementat în Republica Moldova cu sprijinul NATO “DCB Trust Fund”.

Potrivit Secretarului General de Stat, „Consolidarea capabilităţilor în domeniul Medicinii Militare” prevede asistenţă tehnică şi de instruire pentru unităţile şi instituţiile militare din cadrul Armatei Naţionale, inclusiv truse pentru acordarea primului ajutor medical pe câmpul de luptă.

Proiectul, estimat la 580 mii euro, va fi finanţat de România – stat lider, Germania, Italia şi Turcia.

„Aş dori să mulțumesc României pentru că a acceptat să fie națiune lider pentru implementarea proiectului, în special domnului Raed Arafat pentru implicarea personală în derularea acestuia”, a spus Radu Burduja la Bruxelles.

Republica Moldova a aderat la Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI) în cadrul Summit-ului NATO din luna septembrie 2014, desfăşurat în Ţara Galilor.

Iniţiativa prevede asistenţă privind analizarea capacităţilor curente de apărare a Republicii Moldova şi identificarea domeniilor care trebuie dezvoltate.

Prima fază a iniţiativei s-a încheiat odată cu aprobarea documentelor strategice – Strategia Naţională de Apărare şi Strategia Militară – elaborate cu sprijinul experţilor NATO.

Cea de-a doua fază presupune alocarea asistenţei, inclusiv prin stabilirea unor fonduri de încredere pentru Republica Moldova, care vor contribui substanţial la dezvoltarea sistemului naţional de apărare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.