Lacul din preajma mănăstirii Căpriana tratat și curățat, iar un sistem de aerare pompează apa de la fundul lacului

Un lac din satul Căpriana, raionul Strășeni, a fost tratat, aerat și curățat ecologic, în cadrul unui proiect susținut de Ambasada Franței în Republica Moldova. Lucrările de curățare a bazinului acvatic au fost efectuate pe parcursul a șase luni şi au costat circa 18 mii euro.

Astfel, în cadrul proiectului, au fost efectuate teste de laborator pentru a determina condițiile chimice și biologice ale lacului, iar rezultatele au demonstrat că lacul avea nivelul înalt de eutrofizare. Principalele cauze fiind mirosurile intense, mortalitatea peștilor și invazia algelor de tip cianobacterii.

Ulterior, pentru soluționarea problemelor a fost instalat un sistem de aerare ce pompează apa de la fundul lacului spre suprafață. În acest mod s-a îmbunătățit transparența ei, a sporit accelerarea descompunerii materiei organice și a redus formarea nămolului.

De asemenea, noul sistem crește oxigenul în apă, evacuează gazele toxice și urât mirositoare, precum și stimulează viața biologică a lacului.

Prezent  în cadrul unui eveniment public viceministrul Mediului, Ion Apostol a mulțumit partenerilor pentru suportul oferit în curățarea lacului și a menționat importanța acestor acțiuni pentru mediul acvatic.

”Mulțumim mult partenerilor pentru suportul oferit. Prin realizarea proiectului au fost soluționate mai multe probleme ce țin de mirosurile intense din localitate, mortalitatea peștilor și invazia algelor.

Astfel de acțiuni sunt necesare practic în fiecare lac din localitățile țării pentru a reduce mortalitatea peștilor, în special în perioada de vară, și pentru a promova dezvoltarea pisciculturii”, a subliniat viceministrul Mediului, Ion Apostol, în cadrul evenimentului.

La rândul său, ambasadorul Franței la Chișinău Pascal Vagogne a vorbit despre frumusețea naturii din țara noastră, rolul omului în protecția mediului înconjurător, dar și importanța colaborării în vederea dezvoltării proiectelor de protecție a mediului.

”Mă aflu în țara dumneavoastră de trei ani, timp în care am contemplat frumusețea naturii. Mă bucur să observ acțiunile autorităților în vederea tratării apelor și acțiuni de protecție a mediului înconjurător. Curățarea lacului din preajma mănăstirii Căpriana este un proiect mic, dar ne dorim o colaborare eficientă pentru a dezvolta asemenea proiecte și în alte localități ale Republicii Moldova.

Mă gândesc la orașul Chișinău, unde în fiecare parc este câte un lac”, a precizat Pascal Vagogne.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.