Procedurile cosmetologice miniinvazive vor fi prestate doar de medici

Proceduri cosmetologice miniinvazive vor avea dreptul să facă doar medicii instruiți în domeniul dermatocosmetologie. Competențele vor fi obținute  în cadrul studiilor de rezidențiat, la specialitatea “Dermatovenerologie”, care va include mai multe ore de cosmetologie.

În același timp, absolvenții și medicii de alte specialități, vor putea face proceduri cosmetologice miniinvazive doar dacă vor urma  cursuri de scurtă durată în dermatocosmetologie. Măsurile sunt prevăzute în ordinul Ministerului Sănătății, care reglementează competențele profesionale în acest domeniu.

Din septembrie 2017, în cadrul studiilor de rezidențiat la specialitatea „Dermatovenerologie”  va fi inclus modulul  „Dermatocosmetologie”. Diploma va permite absolvenților să presteze servicii cosmetologice, prin metode miniinvazive.

Absolvenții altor specialități vor  avea dreptul să activeze în acest domeniu, doar după ce vor face instruiri de scurtă durată în domeniul dermatocosmetologie. Vorbim despre cursuri cu o durată de patru luni, desfășurate la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie  „Nicolae Testemițanu”. Cursurile vor începe în noiembrie 2017 și vor fi organizate de două ori în an. Absolvenții cursurilor vor obține competențe în domeniul dermatocosmetologiei.

Medicii care deja prestează servicii cosmetologice prin metode miniinvazive vor fi evaluați de o comisie a Ministerului Sănătății. În lipsa diplomelor sau certificatelor care să confirme competențele în domeniul dermatocosmetologie, ei vor trebuie să urmeze cursurile la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie  „Nicolae Testemițanu”.

Ordinul Ministerului Sănătății stabilește competențele profesionale și în domeniile cosmeticii, chirurgiei plastice, estetice și microchirugiei reconstructive.

Noile reglementări au fost propuse de către un grup de lucru, format din specialiști ai Ministerului Sănătății, doctori în ştiințe medicale în domeniul dermatologiei şi directori ai centrelor medicale autorizate în domeniul medicinii estetice.

Acesta a fost instituit la inițiativa ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, după ce mai multe femei au reclamat reacții adverse în urma procedurilor cosmetologice miniinvazive, efectuate de specialiști fără competențe în dermatocosmetologie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.