Urmele cutremurului: La balconul unui moldovean pe pereți au apărut fisuri. La Iaşi – s-a rupt turnul fabricii de cărămizi

Pe pereţii de la balcon al unui moldovean din Chişinău au apărut fisuri, după cutremurul de sâmbătă din Vrancea, potrivit unui filmuleţ video realizat de proprietarul apartamentului.

Astfel, din imaginile video publicate de redacția Point.md. se poate de observat că pe pereţii apartamentului a căzut tencuiala, iar pe perimetrul intern al balconului au apărut fisuri.


În acelaşi timp, Ziaruldeiasi.ro scrie că turnul fabricii de cărămizi Ciurea s-a rupt după cutremur. Astfel, bucăți din vârful turnului s-au rupt, lăsându-l ciobit.

fabrica de caramida

Fabrica de cărămizi din Ciurea a fost construită în anul 1891. Reprezintă un monument de patrimoniu industrial (categoria B), fiind clasat pe lista monumentelor istorice. Iată cum arăta turnul înainte de seism.

fabrica de caramida

De asemenea la Iaşi, angajații ISU s-au deplasat în zona centrală a Iașiului, la Palatul Braunstein, pentru că s-au desprins părți din tencuiala clădirii şii a elementelor de construcție a unui balcon.

iasi cutremur

Clădirea nu este locuită și nu au existat victime.

Un cutremur puternic s-a resimțit sâmbătă dimineață, în Republica Moldova, la ora 2:11. Seismul a avut epicentrul în Vrancea. Estimarea inițială a INFP a fost de 6,1 pentru ca apoi magnitudinea să fie revizuită la 5,6.

Totuşi, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.Magnitudinea a precizat că mafnitudiea cutremurului care a avut loc sâmbătă dimineață în zona Vrancea a fost revizuită la 5,3. Adâncimea la care s-a produs a fost mai mică de 100 de kilometri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.