Lucruri care după 195 de ani au fost găsite la deshumare în sicriul Mitropolitului Gavriil Bănulescu Bodoni

Un eveniment istoric pentru întreaga Biserică Ortodoxă din Republica Moldova. Un sobor de arhierei, preoți, diaconi și creștini s-au adunat joi, 25 august, la Mănăstirea Căpriana, pentru a fi martori la procesiunea de deshumare a vrednicului de pomenire Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni.

În premieră sunt expuse publicului, lucruri care după 195 de ani au fost găsite în sicriul acestui Ierarh, care urmează  să fie canonizat în data de 3 Septembrie, atunci când va fi oficiată o slujbă solemnă la Mănăstirea Căpriana.

Portalul www.ortodox.md a prezentat crucea ce a fost găsită în mâna Ierarhului, decorația primită și acoperănântul călugăresc de pe față cu care a fost înmormântat.

mitropolitul bodoni

mitropolitul bodoni

bodoni crucea

Reamintim că mitropolit Vladimir, dimpreună cu membrii Sinodului BOM, a săvârșit joi deshumarea trupului, vrednicului de pomenire, mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni, din cripta bisericii voievodale „Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Căpriana.

Procesul de deshumare a durat mai bine de trei ore. După deshumare, racla cu trupul Mitropolitului Gavriil a fost purtată în procesiune împreujurul ctitoriei ștefaniene, după care a fost așezată în interiorul bisericii.
Tomosul de canonizare a Mitropolitului Gavrill Bănulescu Bodoni se va citi în data de 3 septembrie, în timpul Sfintei Liturghii la Mănăstirea Căpriana, unde va avea loc slujba de canonizare a acestui vrednic ierarh al Bisericii noastre.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.