RISE: Pe piața neagră, dreptul de arendă a unui ha de pădure se vinde cu până la 30 000 de euro!// VIDEO

Pe piața neagră, dreptul de arendă a unui hectar de pădure se vinde cu până la 30 000 de euro. Vânzătorii sunt afaceriști care au reușit, în perioada 2008-2012, să încheie contracte de arendă cu Moldsilva. Astfel, RISE Moldova a constatat că în Moldova a apărut un nou business – vânzarea dreptului de arendă a pădurilor. Unul din traficanții de pădure, angajat Moldsilva, le-a propus reporterilor RISE printr-un intermediar 4 ha de pădure contra sumei de 75 000 euro.

Astfel, RISE scrie că în august 2012, Agenția Moldsilva, responsabilă de gestionarea fondului forestier, a anunțat că suspendă pe o perioadă nedeterminată darea în arendă a pădurilor. Se întâmpla după ce o comisie parlamentară a depistat mai multe încălcări grave ale Codului Silvic. Între timp, unele contracte au fost reziliate, în mare parte, pentru neplata arenzii. Totuși, peste 6 700 ha de pădure rămân în gestiunea arendașilor pentru încă 20-40 de ani, în schimbul unei taxe anuale de 4 025 lei per hectar.

Ca urmare, inițiativa aparent nobilă a autorităților de a stopa debandada din pădure a dus la nașterea unui nou business – vânzarea dreptului de arendă.

Schema este una simplă. Arendașul, cu acordul Moldsilva, transmite dreptul de arendă unei firme, fondată tot de el, pe care ulterior o scoate în vânzare. Schimbarea fondatorului firmei este singurul indiciu că dreptul de arendă asupra pădurii ar fi fost traficat. Asta în condițiile în care legea interzice „subarenda terenurilor forestiere, răscumpărarea lor şi transmiterea dreptului de deţinere”.

Pentru cedarea firmei, afaceristul nu vrea niciun ban, compania fiind de fapt un paravan în spatele căreia are loc tranzacția. Grosul afacerii este pădurea, pentru care vânzătorul cere zeci de mii de euro. Banii îi preferă cash. În cazul unui transfer bancar, traficantul propune întocmirea unor contracte fictive care să justifice tranzacția. Întreaga investigaţie o puteţi citi AICI.

Vedeți în video de mai jos una din astfel de „tranzacții” filmată cu camera ascunsă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare