Mai multe partide au marcat astăzi 71 ani de la operațiunea Iași-Chișinău

Deputaţii şi consilierii municipali ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, alături de veterani, membri şi simpatizanţi ai formaţiunii, au depus, astăzi, flori la Memorialul Gloriei Militare „Eternitate” din Chişinău. Potrivit socialiștilor, astăzi au marcat aniversărea a 71 de ani de la eliberărea Republicii Moldova de sub ocupaţia fascistă.

„Această zi poate fi considerată zi de sărbătoare dar şi de doliu. De sărbătoare deoarece 71 de ani în urmă a vut loc Operaţiunea Iaşi-Chişinău în urma căreia a fost eliberată Moldova de sub ocupaţia româno-fascistă iar de doliu fiindcă comemorăm zecile şi sutele de mii de moldoveni care au avut de suferit în luptele pentru eliberarea plaiului nostru.” a declarat Igor Dodon.

Și bălţenii au participat la un marş spre Monumentul Eliberatorilor „Tank T-34”, apoi spre Aleea Slăvii unde sunt înmormântaţi soldaţii şi ofiţerii sovietici căzuţi în 1944. În acest an, coloana de manifestanţi nu a fost însoţită şi de fanfara militară.

„Deja de câţiva ani 24 august nu este o data oficială în Republica Moldova şi nu toţi, cu părere de rău, îşi amintesc că îi datorează viaţa şi pacea pe pământ anume verii anului 44. Cu 71 de ani în urmă ţara noastră a fost eliberată de sub ocupaţia fascistă, cea mai îngrozitoare şi sângeroasă atrocitate din istoria omenirii. Acest fapt se datorează anume operaţiunii Iaşi-Chişinău, una dintre cele mai reuşite lupte din istoria celui de-al Doilea Război Mondial. Eliberând Moldova, armata sovietică a pierdut 67 130 de oameni care au fost omorâţi, răniţi şi dispăruţi fără urmă. Mai mult de 150 de soldaţi şi ofiţeri au fost decoraţi cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice. În pofida acestui fapt, prin intermediul mass-media angajate politic, actuala guvernare lansează minciuni despre evenimentele din august 1944, impunând idea “ocupării” Moldovei, se întreprind încercări de a-i face eroi pe complicii naziștilor, iar reuşitele moldovenilor sunt trecute cu vederea sau sunt supuse discreditării.”, a declarat Renato Usatîi.

Ambele partide consideră că data de 24 august trebuie să fie declarată drept sărbătoare oficială ca “Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupaţia fascistă”.

Și Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a anunțat că va marca evenimentul printr-o depunere de flori la Memorialul “Eternitate” din Chişinău, la ora 9.00.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.