Consiliul Superior al Magistraturii apără judecătorii din cazul Aroma Floris și nu permite urmărirea lor penală

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a acceptat sesizarea Procurorului General de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a trei judecători ai Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) pentru comiterea infracţiunii prevăzute de art.307 Cod penal – pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii.

Potrivit materialelor procesului penal, ca urmare a hotărârii celor trei magistraţi ai CSJ, o datorie a unui agent economic, compania Aroma Floris S, faţă de o persoană fizică, avocatul Andrei Chiriac, recunoscută anterior prin hotărâre judecătorească, a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat.

Schema a pornit în 2010, când controversatul judecător Ion Druță a decis că firma letonă Aroma Floris S trebuie să-i plătească avocatului Andrei Chiriac o datorie de aproximativ 4 milioane de lei, decizie pronunțată cu numeroase încălcări de procedură. Din acest motiv, Curtea de Apel a casat mai târziu decizia și a dispus rejudecarea cazului.

Fără a fi epuizat toate căile de recurs în instanțele naționale, Chiriac a mers apoi direct la CEDO. În poveste intră agentul guvernamental al Republicii Moldova, care nu așteaptă decizia CEDO și merge la Curtea Supremă de Justiție, unde cere anularea deciziei Curții de Apel și despăgubirea avocatului.

Între timp, Ion Druță, judecătorul care a pronunțat sentința inițială, casată de Curtea de Apel, a fost promovat la CSJ și ajunge să judece a doua oară același caz, în instanțe diferite, o altă ilegalitate. Druță și încă doi judecători admit recursul și decid că datoria de peste 4 milioane față de avocatul Chiriac va fi plătită din contul statului.

Ulterior, un alt complet de judecători ai CSJ a anulat această hotărâre, iar CEDO a respins cererea lui Chiriac. Deși Ion Druță a fost mustrat de Colegiul Disciplinar al CSJ, decizia a fost casată după câteva luni, iar demersul procuraturii de iniția urmărirea penală împotriva sa și a celorlalți doi judecători a fost acum respins de Consiliul Superior al Magistraturii.

De notat este și faptul că Ion Druță e președinte al Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Procuratura anunță că, pe durata ultimului an şi jumătate, acesta este al şaselea caz în care CSM respinge demersul Procurorului General privind eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale împotriva unor judecători care au pronunțat sentințe ilegale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.