Un ofiţer de urmărire penală din cadrul Comisariatului de Poliţie sect. Centru al MAI va face 5 ani de închisoare pentru tortură din timpul evenimentelor din aprilie 2009. Deşi acesta era acuzat de torturarea unui minor, instanţele de judecată îl achitau.
Potrivit procurorilor, pe 9 aprilie 2009, aflându-se în incinta Comisariatului de poliţie din sectorul Centru, poliţistul îl audia pe un minor, care ar fi fost bănuit de sustragerea bunurilor din sediul Parlamentului Republicii Moldova. Pentru a-l determina să-şi recunoască vina de comiterea infracţiunii încriminate, tînărul în vîrstă de 16 ani, a fost bătut cu o curea din piele peste spate.
În iulie 2011, prin sentinţa Judecătoriei Botanica poliţistul a fost achitat pe motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii. Procurorii, care au solicitat condamnarea ofiţerului la 5 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a activa în cadrul organelor de drept pe o perioadă de 3 ani, au contestat decizia la Curtea de Apel.
Pe 21 decembrie 2011, Curtea de Apel Chişinău a decis că fapta nu a fost comisă de inculpat, ofiţerul de urmărire penală fiind iarăşi achitat. Procuratura a declarat recurs la Curtea Supremă de Justiţie împotriva deciziei de achitare şi a obţinut rejudecarea cauzei la Curtea de Apel Chişinău, în alt complet de judecată.
Astfel, recent, Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a admis apelul declarat de procurori, a casat sentinţa judecătoriei Botanica şi a pronunţat o nouă hotărâre, prin care, poliţistul a fost recunoscut culpabil pentru tortură şi condamnat la 5 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probă de 3 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere în organele MAI pe un termen de 3 ani.
Din aprilie 2009 până în prezent, au fost condamnaţi pentru tortură şi exces de putere 30 de poliţişti, dintre care doar 3 la pedepse reale cu închisoare, arată datele Procuraturii Generale.