Banca Europeană de Investiți (BEI) şi-a deschis astăzi o reprezentanță la Chișinău. Noua reprezentanţă are drept scop susținerea mediului de afaceri, consolidarea relațiilor cu publicul și sectorul privat, precum și a relațiilor cu susținătorii, băncile partenere și cu instituțiile financiare internaționale din Moldova.
La inaugurare au fost prezenţi vicepreședintele BEI, Wilhelm Molterer, prim-ministrul Iurie Leancă, șeful Delegației UE în Moldova, Pirkka Tapiola, dar şi ambasadori ai statelor membre UE și ai reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.
“Din cercul țărilor membre ale Parteneriatului Estic, Moldova este beneficiarul nr. 1 al împrumuturilor BEI în termeni per capita. Există un potențial excelent de consolidare a asistenței pe care o oferim, deoarece țara tinde spre o integrare economică mai profundă cu UE, ca urmare a creării spațiului de liber schimb. Noi ne dorim să utilizăm acest potențial la maxim,” a precizat vicepreședintele Molterer.
Începând cu 2007, când și-a lansat activitatea, BEI a semnat în Moldova 13 proiecte cu o sumă totală de 586 milioane euro cu scopul de a susține infrastructura drumurilor și de apă, sectoarele agricol și alimentar, precum și întreprinderile mici și mijlocii. O porțiune considerabilă a împrumuturilor BEI au fost însoțite și de granturi europene, care au fost acordate în cadrul Facilității de Investiții pentru Vecinătate.
Prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă, a declarat: “Noi am pus mereu accent pe viteza realizării proiectelor de dezvoltare și implementare”. “Este important ca cetățenii noștri să vadă rezultatele activității BEI, care aduce schimbări pozitive în viaţa oamenilor. Eu sunt sigur că eschiderea reprezentanței BEI va grăbi substanțial acest proces și că va asigura o vizibilitate mai bună a activității BEI în Moldova”, a menţionat Leancă.
Ambasadorul Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Moldova, a precizat: “Deschiderea reprezentanței BEI la Chișinău demonstrează angajamentul asumat de UE pentru a consolida cooperarea cu Republica Moldova. De asemenea, aceasta va asigura și o abordare mai consolidată a implementării asistenței acordate Republicii Moldova de către UE, susținând astfel îmbunătățirea calității vieții cetățenilor Moldovei și oferindu-le beneficii concrete.”
Moldova.ORG precizează că BEI este o bancă deținută de cele 28 state membre ale UE. Aceasta finanțează proiecte în Republica Moldova în baza unui mandat acordat de către Consiliul UE și de către Parlamentul European pentru țările din Vecinătatea Estică. Mandatul pentru 2014-2020 permite Băncii să-și extindă împrumuturile la 4.8 miliarde euro pentru a susține proiecte importante atât pentru UE, cât și pentru vecinii din est, care țin de dezvoltarea sectorului privat, de infrastructura socială și economică și de schimbările climaterice.