Republica Moldova nu va primi ultima tranșă din cadrul programului de finanțare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pe termen de trei ani, în valoare de $76,3 mil., relatează Agenţia Infotag cu referire la surse de încredere care cunosc situaţia.
”Moldova nu va primi tranșa, pentru că programul se încheie luni, 29 aprilie, iar misiunea de evaluare ordinară nu a mai venit ca să constate onorarea de către Moldova a angajamentelor asumate și finalizarea cu succes a celui de-al șaselea, ultimul, studiu al programului”, a declarat sursa pentru agenţie, solicitând anonimatul. De asemenea, ea a mai comunicat că decizia de prelungire a programului nu a fost luată, iar întrebată dacă se negociază un memorandum nou, a răspuns negativ, invocând criza politică din țară.
Programul FMI cu Moldova pe termen de trei ani a fost încheiat pe 29 ianuarie 2010 și prevede o susținere financiară totală de 369,6 mil. de drepturi speciale de tragere (SDR) (circa $570 mil.), dintre care 320 mil. SDR (circa $490 mil.) Moldova le-a primit.
În noiembrie 2012, programul de finanțare de trei ani, care urma să se încheie pe 29 ianuarie 2013, a fost prelungit cu trei luni. Se aștepta ca în timpul unei vizite din februarie-martie, experții misiunii să evalueze programul și să decidă în privința alocării tranșei pentru R.Moldova chiar până la sfârșitul lunii aprilie, curent. Vizita misiunii de evaluare ordinare a FMI, planificată pentru sfârșitul lunii februarie, a fost amânată pentru un termen nedefinit.
FMI a chemat autoritățile să ducă la capăt realizarea măsurilor necesare, asigurând astfel buna finalizare a celui de-al șaselea, ultimul, studiu al programului. După încheierea acestui al șaselea studiu al programului FMI, Moldova urma să obțină circa $76 mil. de dolari.
La mijlocul lunii martie, vicepremierul, ministrul Economiei în exercițiu, Valeriu Lazăr, anunțase că Moldova în relația cu FMI ”a revenit la situația din noiembrie 2009, când nu avea nicio înțelegere cu FMI”. Potrivit oficialului, încrederea a fost subminată pentru că republica ”nu și-a onorat angajamentele și a adoptat o serie de acte legislative fără a le coordona cu FMI”. Mai târziu, premierul în exercițiu, Vlad Filat, afirma că misiunea FMI va sosi, totuși, la Chișinău, în viitorul apropiat, iar data sosirii și agenda vor fi stabilite ulterior. Vizita însă nu a avut loc nici până acum.