Mai multe resurse pentru bugetul de stat. Vezi de unde

După ce Fisc-ul a verificat agenţii economici ce practică activităţi în domeniul de alimentaţie publice, transportului de călători, schimbului valutar şi au aplicat amenzi în valoare de 1,275 milioane de lei doar în municipiul Chişinău, Ministerul Finanţelor a prezentat un şir de propuneri în care se anunţă despre majorarea anumitor taxe şi impozite. Poliţia Rutieră, la fel, va contribui la majorarea încasărilor pentru bugetul de stat. Organul a propus un proiect de lege Guvernului în care propune amenzi mai usturătoare pentru iubitorii de viteză.

Peste un milion timp de o săptămână
Fisc-ul a verificat 44 de agenţi economici, încălcări fiind depistate în cadrul a 37 de controale şi respectiv stabilite sancţiuni fiscale în sumă de 780000 lei şi sancţiuni contravenţionale ce au însumat 10400 lei.

Întru respectarea legislaţiei fiscale, în zilele de 28 şi 29 septembrie 2012 au fost efectuate mai multe verificări prin metoda operativă a contribuabililor care prestează servicii de alimentaţie publică (cluburi de noapte şi restaurante).
Astfel, în urma a 10 controale în cadrul cărora s-au stabilit încălcări, au fost aplicate sancţiuni fiscale în mărime de 375000 lei.

De asemenea, în perioada dată au fost efectuate 5 controale la agenţii economici ce acordă servicii de transport de călători şi bagaje. În rezultatul încălcărilor stabilite vor fi aplicate sancţiuni fiscale în sumă de 70000 lei.
În aceeaşi perioadă au fost efectuate 9 controale la agenţii economici ce acordă servicii de schimb valutar, în urma cărora vor fi aplicate sancţiuni fiscale în sumă de 40000 lei.


Remitenţe impozitate cu 18 % din valoarea lor

Noile modificări ale Codul Fiscal implică introducerea unei noi metode de estimare a veniturilor – metoda indirectă. Această metodă va crea impedimente persoanelor care primesc ajutor financiar de peste hotare. Remitenţele ar putea scădea, în jumătate în următorii ani, deoarece, pentru a fi scutite de impozite, persoanele beneficiare trebuie să demonstreze gradul de rudenie (până la gradul trei) prin prezentarea unui pachet de acte (aproximativ 23 de acte). Pentru a colecta pachetul necesar de acte, ar fi nevoie de aproximativ 5-7 luni, iar cheltuielile procesului s-ar ridica la aproximativ două, trei mii de lei. În caz contrar, suma primită este automat impozitată cu 18 %.
Expertul IDIS, Gheorghe Costandachi a declarat că aceste reglementări vor afecta mai ales clasa de mijloc şi de jos, iar persoanele fizice cu venituri de milioane de euro vor găsi mecanisme de a se eschiva şi în continuare de la plata impozitelor din cauza erorilor şi contrazicerilor care pot fi întâlnite în noile reglementări fiscale.

Şeful reprezentanţei FMI din Moldova, Tokhir Mirzoev a declarat – „ Nu îţi poţi ascunde casa, maşina şi contul din bancă. Toţi îşi vor plăti impozitele. O reformă similară se produce acum şi în România ”. Mirzoev a mai spus că populaţia nu trebuie să fie atât de reticentă şi că IPFS-ul se va ocupa de modificările şi ajustările noului Cod Fiscal.

Amenzi mai mari pentru vitezomani
Un nou proiect de lege pentru modificarea Codului Contravenţional a fost propusă Guvernului de către Poliţia Rutieră. Şoferii care vor conduce la viteze mai mari de normele legale vor primi amenzi pipărate.

În cazul în care modificările propuse vor fi acceptate şi aprobate, depăşirea limitei de viteză cu 10-20 km/h va fi pedepsită cu 600 de lei şi 3 puncte de penalizare. Pentru încălcarea limitei legale de viteză cu 20-40 km/h, amenda va fi până la 800 de lei şi 4 puncte de penalizare sau va fi suspendat permisul pentru 6 luni. Cele mai mari sancţiuni vor fi aplicate şoferilor care vor depăşi viteza cu 40 km/h sau mai mult – 1000 de lei amendă şi 5 puncte de penalizare sau suspendarea permisului pe un termen de până la 1 an.

Potrivit Poliţiei, anume viteza excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum sunt principala cauză a accidentelor în Moldova. Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova a prezentat date conform cărora, în anul 2011, s-au înregistrat 3976 de persoane care au suferit în accidente rutiere. Dintre care au decedat un număr de 433 de copii, 622 fiind traumaţi grav sau foarte grav. În anul 2012, conform datelor statistice oferite de către Poliţia Rutiera, au avut loc 259 de accidente. În urma acestor accidente au decedat 86 de oameni.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare