De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ritmul cu care se măresc datoriile lumii, este fenomenal.
Fiecare secundă, este un pas înapoi, fiecare clipă, se risipeşte, îmbrăţişând-o pe următoarea. Şi aşa, câteva luni bune deja.
În fiecare moment datoria publică globală se umflă şi mai tare, adăugând la fiecare trei secunde câte un milion de dolari, la suma deja existentă, care se apropie în acest moment de 43 de mii de miliarde de dolari.
La ziu de azi, datoria externă a Statelor Unite ale Americii, se ridică până la 10 mii miliarde de dolari, ceea ce reprezintă, peste 60 la sută din produsul intern brut al Americii.
China, monstrul de pe toate pieţele, se confruntă cu o datorie de o mie de miliarde de dolari, sau alt fel spus, 17% din PIB.
Germania, pilonul principal, de la baza economiei europene, este îndatorată cu 76% din produsul intern, suma ridicându-se la aproape 2.300 de miliarde de dolari.
Grecia, Italia, sunt statele care nu au reuşit să stăpânească datoriile sale sub nivelul pib-ului. În aşa fel, ciubota, îşi depăşeşte PIB-ul cu 20 puncte procentuale, iar Republica Elena, cu o datorie de aproximativ 400 miliarde de dolari, depăşeşte cu 34 produsul intern brut, al statului.
Regatul Unit al Marii Britanii datorează 1.800 de miliarde de dolari – aproape 80% din PIB. Japonia are şi ea datorii care echivalează cu 200% din producția internă, peste 10 mii de miliarde de dolari.
Cu rezultate nu foarte îbucurătoare, la momentul de faţă, economiştii încearcă totuşi să soluţioneze câte puţin problemele economiei mondiale.