Dolarul ajuns la 150 de ani

De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Cine ar fi crezut că, una dintre cele mai stabile valute mondiale, va fi nevoită să-şi sărbătorească un jubileu, în plină criză?!

Săptămâna aceasta, dolarul American, sărbătoreşte cel de-al 150-lea an.

Cea mai cunoscută valută convertibilă din lume, după părerea experţilor şi analiştilor economici, prezintă semne de “îmbătrânire”.

Fără ca să deţină careva legături directe cu rezervele de aur, dolarul American, rămâne totuşi, moneda lider în lume , la capitolul rezerve, aceasta find însă, doar “din inerţie” şi din lipsa unei alternative mai bune.

În anul 1861, pentru prima dată, pe teritoriul Statele Unite ale Americii, apare în circulaţie o monedă, aceasta este de culoare verde pe care este imprimată imaginea preşedintelui.

Cu toate aceste moneda, nu s-a bucurat de o popularitate foarte mare printre rândurile americanilor, ca urmare valorea sa, faţă de alte valute, a scăzut puternic.

Şi totuşi, după consolidarea economiei în SUA şi o lungă perioadă de instabilitate în lume, inclusiv cele două războaie mondiale, dolarul, spre mijlocul secolului trecut, devenise, cea mai "puternică" valută de pe planetă.

În fiecare zi, Statele Unite ale Americii, eliberează peste 35 de milioane de bancnote, cu valoare nominală diferită, care constituie 635 milioane de dolari. 95 la sută din banconotele imprimate în fiecare an, sunt folosite, pentru a înlocui banii uzaţi deja.

În ultimii zece ani, din cauza ascensiunii pe care a dovedit-o moneda unică europeană şi acumularea tendinţelor negative din economia americană, cursul dolarului, faţă de celelalte valute importante şi rolul său ca monedă de rezervă, este treptat în scădere.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare