De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Se pare că, febra economică din zona euro, dă peste cap mai multe speranţe şi idei.
Tot mai mulţi analişti economici şi experţi în domeniu, anunţă cu îngrijorare pronosticurile nu prea optimiste în vederea viitorului monedei unice europene.
Iar zvonurile precum că, ţări ca Germania, Elveţia, ar întoarce primii paşi, spre monedele naţionale, joacă un rol important în luarea deciziilor, în ţările care sunt foarte aproape de a se lega de euro.
Ca exemplu, poate servi şi amânarea discuţiilor pe termen nedefinit, în ceea ce priveşte aderarea la zona euro în Bulgaria, lucru menţionat chiar de ministru Finanţelor, Simeon Djankov.
După declaraţiile ministrului, Bulgaria va aştepta ameliorarea crizei datoriilor din zona euro şi stabilizarea economică a Greciei.
Mai devreme, se presupunea , că în această toamnă, la Sofia, ar fi putut să înceapă negocierile de aderare a Bulgariei la zona euro. Acest lucru însă, nu va avea loc, chiar dacă Djankov, a spus că dorinţa Bulgariei de a adera la euro, în ansamblu, nu s-a schimbat.
În apriilie, anul trecut, a devenit clar că, Bulgaria nu va satisface termenele de intrare în zona euro, asta, după ce ţara, a refuzat să treacă de la sistemul de schimb valutar ERM-2, la faza iniţială, de tranzacţie a monedei euro. Acest pas, a fost provocat de creşterea deficitului bugetar în 2009, până la valoarea de 3,7 puncte procentuale din produsul intern brut.
Anul acesta, Bulgaria se aşteaptă că, va reuşi să micşoreze deficitul bugetar sub prognoza oficiala de 2,5 la sută din PIB.
Acum, zona euro cuprinde 18 state. Cel mai recent, acestei zone, s-a alăturat Estonia, care a aderat la 1 ianuarie 2011.