Centrala Electrică de la Cuciurgan va livra, cu începere din 1 martie curent, energie electrică operatorilor de pe malul drept al Nistrului la un preţ de 5,5 cenţi pentru un kWh, faţă de 5,8 cenţi kWh costul achitat pînă în prezent, comunică MOLDPRES.
Compania "Union Fenosa", ce asigură livrarea de energie electrică în Chişinău, zona de centru şi sud ale republicii, şi compania de stat "Energocom", în numele RED-Nord şi RED-Nord-Vest, au semnat astăzi contracte în acest sens cu Centrala de la Cuciurgan.
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că documentele au fost semnate pentru o perioadă de 13 luni şi prevăd un preţ stabil de 5,5 cenţi pe toată durata acestora. Potrivit contractelor, compania "Union Fenosa" urmează să contracteze 2,4 mlrd kWh, iar "Energocom", pentru RED-Nord şi RED-Nord-Vest va contracta un volum de circa un mlrd de kWh.
Lazăr a concretizat că semnarea atît de compania "Union Fenosa", cît şi de către "Energocom" a contractelor respective cu Centrala de la Cuciurgan a fost posibilă datorită liberalizării pieţei de energie electrică din R. Moldova. Procesul în cauză permite furnizorilor de curent să semneze contracte directe cu producătorii de energie. Pînă în prezent, în Moldova reţelele electrice de distribuţie contractau energia electrică prin intermediul operatorului naţional compania "Energocom".
Carina Ţurcan, preşedintele consiliului de administrare al centralei, prezentă la această conferinţă de presă, a spus că contractul respectiv este unul important pentru centrală, iar un factor esenţial în reducerea preţului de livrare a curentului pentru malul drept al Nistrului a constituit rezultatele şedinţei Comisiei guvernamentale mixte moldo-ruse desfăşurate recent la Chişinău. În context, Ţurcan a precizat că reducerea preţului va fi posibilă datorită micşorării cheltuielilor incluse în business-planul întreprinderii şi utilizarea, în caz de necesitate, a altor feluri de combustibil decît gazul natural.
Centrala Electrică de la Cuciurgan aparţine companiei energetice ruse Inter RAO EES şi asigură 70 la sută din necesarul de energie electrică al R. Moldova, restul fiind asigurat de producătorii de curent de pe malul drept al Nistrului. Furnizarea de energie electrică este asigurată în Moldova de compania "Union Fenosa", care furnizează curent electric municipiului Chişinău şi zonelor de centru şi sud ale republicii, şi Reţele electrice de distribuţie RED-Nord şi RED-Nord-Vest, ce aparţin statului, notează MOLDPRES.