Noul Guvern inevitabil va trebui să ia decizii nepopulare

Partidele necomuniste şi-au anunţat intenţia de a crea o guvernare „funcţională şi capabilă să stopeze criza politică şi economică din Republica Moldova".

Care va fi impactul alegerilor parlamentare din 29 iulie asupra economiei şi politicilor economice? Ce probleme ar trebui să fie incluse, în primul rând, pe agenda noului Guvern pentru a fi rezolvate în perioada imediat următoare?

„Cheia succesului e în formarea echipei de tehnocraţi capabilă să înfăptuiască reformele necesare"
Vlad Spânu, preşedintele Fundaţiei Moldova, Washington

1. Totul depinde dacă partidele necomuniste, de orientare democratică, vor fi capabile să formeze o majoritate parlamentară şi un guvern de tehnocraţi. În caz contrar, dacă PCRM ar face o coaliţie cu cel puţin unul din cele patru partide, nu se va produce o schimbare faţă de politicile guvernelor din 2001-2009, iar Republica Moldova va continua să fie lăsată în afara oricăror planuri UE de lărgire. Pe de altă parte, acel partid care va face o coaliţie cu PCRM, ar avea aceiaşi soartă politică ca şi PPCD care a intrat în coaliţia cu comuniştii în 2005.

Mergând pe ipoteza că AMN, PD, PL şi PLDM formează totuşi o coaliţie parlamentară, schimbarea reală se va produce dacă se va crea o echipă guvernamentală de profesionişti capabilă să soluţioneze problemele moştenite de la guvernarea comunistă, scoaterea economiei din criza, ieşirea din CSI, integrarea Republicii Moldova în UE. Sper ca eventuala coaliţie să nu facă aceiaşi greşeală pe care a făcut-o Alianţa pentru Democraţie şi Reforme (ADR) în 1998, care a impus principiul de formare a guvernului în baza ponderii de locuri în Parlament – aşa-numitul "algoritm politic"- care a dus la neînţelegeri în interiorul coaliţiei, iar unul din membrii ADR-ului, PPCD, s-a aliniat cu PCRM şi a destituit Guvernul Sturza aducând la putere Guvernul Braghiş.

Deci, cheia succesului e formarea echipei de tehnocraţi, care ar fi în stare să înfăptuiască reformele necesare pentru a scoate ţara din criza, demonstrând electoratului, inclusiv cel de la ţară, care în majoritate votează Partidul Comuniştilor, că este mai bun ca toate guvernele precedente. Altminteri, noţiunea de schimbare va fi discreditată şi vor spori şansele PCRM-ul să revină la putere la următoarele alegeri.

2. În perioada imediat următoare noul guvern va trebui, în primul rând, să creeze un climat investiţional atractiv atât pentru capitalul autohton, cât şi pentru cel străin. Pentru a atinge acest obiectiv e necesar ca prin legile, politicile şi declaraţiile făcute la nivel de legislativ şi executiv să se dea un semnal clar că principiul „supremaţia legii" nu e doar pe hârtie, iar sistemul judecătoresc este într-adevăr independent. Un alt pas imediat este ca noul executiv să restabilească credibilitatea ţării în faţa instituţiilor financiare internaţionale. Revenirea FMI în Republica Moldova cu programe de asistenţă în vederea stabilizării macroeconomice, balansării deficitului bugetar, va da un semnal pozitiv investitorilor străini. Negocierea unor împrumuturi favorabile cu Banca Mondială, BERD-ul, precum şi obţinerea unor finanţări din partea SUA (Programul Compact ale Corporaţiei Provocările Mileniului) şi prin intermediul programelor UE ar fi alţi paşi imediaţi pe care noul executiv ar trebui să-i facă.

O altă sarcină a noului guvern ar trebui să fie stimularea exportului prin politici fiscale şi programe de promovare, care ar duce la creşterea locurilor de muncă, micşorarea deficitului comercial şi ar avea şi un impact pozitiv asupra balanţei de plăţi.

"Ar putea fi efecte pozitive dacă va fi formată o coaliţie stabilă de guvernare…"
Valeriu Prohniţchi, director executiv al Centrului Analitic Independent Expert Grup

1. Pe termen scurt nu se va observa nici o influenţă. Economia este în criză profundă, care pur şi simplu trebuie trăită. Evident, pe termen lung (9-12 luni) ar putea fi efecte pozitive dacă va fi formată o coaliţie stabilă de guvernare. La nivelul retoricii de politică economică lucrurile nu se vor schimba prea mult deoarece şi PCRM când era la putere profesa o politică economică mai degrabă liberală (repet, ca retorică, dar nu conţinut). La modul practic, aşteptăm de la noua coaliţie acţiuni decisive pentru liberalizarea reală a economiei, pentru anihilarea controlului politic asupra economiei şi atenuarea controlului administrativ exagerat, protejarea concurenţei, controlul monopolurilor şi reducerea corupţiei. Readucerea legii în capul mesei ar trebui sa fie cheia de boltă a politici economice a noii guvernări.

2. Priorităţile imediate sunt următoarele: a) simplificarea cadrului regulator, în special în partea care ţine de eliberarea autorizaţiilor de activitate şi permiselor de construcţie; b) dezlegarea nodului gordian în sectorul construcţiilor, c) eliminarea tuturor barierelor interne administrative în calea exporturilor; d) revizuirea bugetului de stat pentru anul 2009; e) analiza rapidă în comun cu BNM a vulnerabilităţilor sistemului bancar şi, eventual, răscumpărarea unei părţi din creditele compromise de la băncile comerciale pentru a nu admite o criză sistemică; f) negocierea rapidă a unui acord cu FMI, pentru a debloca finanţarea şi din partea altor donatori externi.

„Acţiunile şi politicile nepopulare ale viitorului Guvern vor fi inevitabile"
Andrei Chiţanu, şef al Departamentului Studii şi Cercetări la Compania de consultanţă „Business Intelligent Service".

1. Cu regret, astăzi, economia naţională seamănă mai puţin ca niciodată cu o economie viabilă. Ce pot aduce rezultatele celui mai recent scrutin electoral parlamentar pentru economia naţională? În primul rând – reforme. Este vorba despre o reformare a culturii aplicării legii la toate nivelele lanţului decizional.

Care va fi impactul acestor rezultate asupra situaţiei economice în general? Datele problemei se compun, de ceva timp, din câteva constante: deficit bugetar, deficit de cont curent, deficit comercial etc. Nu este o noutate: în cele mai multe privinţe, suntem o economie deficitară. Ce ar putea aduce o nouă viziune politica în economia unui stat deficitar? Cu siguranţă, ar trebui să aducă măsuri de atenuare şi compensatorii a dezechilibrelor macroeconomice instaurate.

2. Ceea ce ne trebuie cel mai mult acum este un consens politic asupra căruia merită să lucreze fiecare din quartetul de muschetari politici autohtoni. Ceea ce au reuşit aceştia este o performanţă care poate fi detronată doar de surplusul de ambiţie şi narcisism politic. Agenda politicienilor şi viitorilor oameni de stat va fi una foarte încărcată. În realitate, probleme sunt extrem de grave. În primul rând, acestea ţin de restabilirea securităţii socio-economice a populaţiei şi, în special, a categoriilor sociale cele mai vulnerabile. Cel mai probabil, acţiunile şi politice nepopulare ale viitorului Guvern vor fi inevitabile. Acestea vor lovi în salariile bugetarilor, pensii şi alocaţii. Politicienii vor trebui să restabilească încrederea finanţatorilor externi ori numai în acest fel vor putea reduce din severitatea şi durata convalescenţei economice.

„ … depinde mult de capacitatea partidelor de a forma o coaliţie de guvernare"
Sorin Hadârcă, expert financiar-bancar

1. Impactul alegerilor din 29 iulie se va măsura în capacitatea partidelor de a forma o coaliţie de guvernare. Dacă acest lucru se va întâmpla în curând, credem că impactul nu poate fi decât unul benefic: efectele crizei economice au fost neglijate peste măsură. Prin urmare, este logic să ne aşteptăm la o realiniere a politicilor economice care va ţinti relansarea creşterii. Într-o formulă de coaliţie a celor trei partide liberale şi a PDM-ului, din acestea ar putea face parte:

* E liminarea barierelor administrative din calea afacerilor;

* Liberalizarea unor segmente ale economiei controlate în mod excesiv;

* Revizuirea politicii fiscale la capitolul de venituri şi, în special, la cel de cheltuieli.

2. Dacă e să ne referim la spectrul economic al problemelor cu care se va confrunta guvernarea, cea mai mare este, desigur, sustenabilitatea bugetului public naţional. Aici se va miza, probabil, pe asistenţa financiară a partenerilor de dezvoltare, asistenţă care va fi condiţionată de capacitatea de a pune pe masa de negocieri un program fezabil de resuscitare a economiei.

„Sper ca rezultatele alegerilor să aibă o finalitate într-un timp cât mai restrâns"
Dinu Armaşu, director executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini

1. În primul rând, sper că aceste rezultate vor avea o finalitate într-un timp cât mai restrâns, manifestată prin restabilirea funcţionalităţii Parlamentului.

2. *Crearea condiţiilor pentru semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional.

* Relansarea dialogului social, cu mediul de afaceri şi societatea civilă în vederea elaborării şi ulterior a adoptării unui plan naţional anticriză.

*Aprofundarea reformei regulatorii şi a reformei administraţiei publice centrale, în vederea optimizării atât a costurilor de gestionare a afacerilor cât şi a cheltuielilor bugetare.

*Evaluarea obiectivă a situaţiei economice şi adoptarea în consecinţă a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2010.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare