De Svetlana Conev
Situaţia din jurul BC „Investprivatbank” (IPB) rămâne tensionată, deşi Guvernul a lansat deja prima propunere de cumpărare a băncii falite, iar responsabilii de la Banca Naţională a Moldovei (BNM) susţin că totul se află sub control. Încă de la începutul acestei săptămâni, deponenţii IPB organizează proteste şi se declară decişi să picheteze Guvernul şi BNM până când îşi vor restitui toţi banii.
Miercuria, după ce s-au adunat în faţa Guvernului, oamenii au mers la filialele IPB şi au stat la coadă pentru a putea primi un aviz prin care confirmă suma obligaţiunilor băncii faţă de client. Avizele sunt eliberate persoanelor fizice de filialele la care şi-au deschis contul de deservire. În cazul în care deponenţii deţin conturi la mai multe filiale ale IPB, este suficient să se adreseze doar la una dintre ele. Dacă deponenţii nu sunt de acord cu sumele calculate de angajaţii băncii, ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a-şi trimite obiecţiile corespunzătoare. „Am venit după bani, dar ni se dau hârtii pentru a ne linişti”, exclamau deponenţii care ieşeau din sediul „Investprivatbank” cu avizele în mână. Unele persoane, însă, se arătau convinse că până la alegeri situaţia lor va fi rezolvată, pentru că „este în interesul autorităţilor să ni se întoarcă banii, altfel ei vor fi compromişi şi mai mult”, spune un deponent al IPB.
BNM a retras la 19 iunie licenţa IPB, motivând că aceasta ar fi prezentat rapoarte false de activitate. Ulterior, deponenţii au început protestele, cerând să li se întoarcă banii, iar trei persoane din administraţia băncii falimentate, inclusiv directorul acesteia, au fost arestate preventiv pentru 25 de zile. Până pe data de 26 iunie se desfăşoară tenderul pentru vânzarea IPB. La momentul de faţă, doar Guvernul, prin Banca de Economii, şi-a declarat oficial intenţia de a cumpăra, în forma unui lot patrimonial unic, banca aflată în proces de lichidare.
,