Guvernul a aprobat regulamentul cu privire la parcul industrial

Moldova.ORG — Guvernul Republici Moldova a aprobat Regulamentul-cadru cu privire la parcul industrial elaborat în scopul realizării Legii nr.164-XVI din 13 iulie 2007 cu privire la parcurile industriale.

Constituirea parcurilor industriale are drept scop crearea unor oportunităţi suplimentare investitorilor în lansarea activităţilor investiţionale şi valorificării potenţialului existent, precum şi facilitării accesului la factori de producere relativ ieftini.

Regulamentul stabileşte procedura creării şi funcţionării parcului industrial în Republica Moldova, creat în baza proprietăţii publice, precum şi determină principiile administrării parcului industrial, drepturile şi obligaţiile persoanelor fizice şi juridice – rezidenţi ai parcului industrial.

Potrivit documentului, parcul industrial se creează în baza activelor şi/sau în cadrul teritoriului care este proprietatea statului sau a autorităţii administraţiei publice locale, pe un termen de cel puţin 15 ani şi de cel mult 50 de ani. După expirarea acestui termen, funcţionarea parcului industrial poate fi prelungita pe un termen de încă cel mult 20 de ani, fapt pentru care Guvernul trebuie sa emită o hotărâre separată.

Suprafaţa terenului acordat sub parc industrial este de cel puţin 5 hectare.

Parcul industrial poate funcţiona în baza statutului de persoană juridică sub formă de întreprindere de stat ori societate pe acţiuni care îşi desfăşoară activitatea pe principii de autofinanţare. Administratorul parcului industrial este desemnat în funcţie de către Guvern, în bază de contract încheiat cu Ministerul Economiei şi Comerţului.

După cum comunica ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, într-o conferinţă de presă, lansarea parcurilor industriale este una din măsurile de asigurare a creşterii investiţiilor.

Guvernul deja a acceptat o propunere din partea unui investitor privat de a deschide un parc industrial la Criuleni, şi se poartă negocieri pentru crearea unui parc industrial pe o suprafaţă de 20 ha în Căinari şi Sângerei, pe traseul Chişinău-Bălţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare