Ritmul de creştere economică în R. Moldova va atinge 6,8 la sută, în 2008, potrivit Băncii Mondiale

Ritmul de creştere economică în R. Moldova va spori de la 4% în 2006, până la 6% în 2007, 6,8% în 2008, şi 7% în 2009, se arată în raportul Băncii Mondiale (BM) Perspectivele Economiei Mondiale, lansat săptămâna trecută.

Totodată, potrivit experţilor BM, deficitul de cont curent al R. Moldova, va înregistra în 2008 la un nivel record de 14,9% din PIB, fata de 8% în 2007 şi 9,3% în 2006. Studiul Băncii Mondiale mai constată că după nivelul deficitului comerţului extern, R. Moldova se va plasa pe locul 4 în regiunea Europei de Est şi Asiei Centrale, fiind depăşită de Letonia, România şi Kargazstan, iar după rata de creştere a PIB va fi pe locul patru, fiind devansată de Azerbaidjan, Georgia şi Armenia.

Raportul Băncii Mondială prognozează la nivel mondial o încetinire a ritmului de creştere economică de la 3,6% în 2007 până la 3,3% în 2008. În acelaşi timp, BM spune că în anul curent creşterea economică din ţările în curs de dezvoltare va constitui 7,1% şi va depăşi avansul de doar 2,2% prognozate pentru statele dezvoltate.

BM recomandă ţărilor în curs de dezvoltare să-şi îmbunătăţească capacităţile de integrare şi utilizare a noilor tehnologii şi precizează că pe plan comercial cererea puternică de importuri în ţările în curs de dezvoltare va sprijini creşterea economiei mondiale.

Potrivit studiului, scăderea creşterii economiei mondiale a fost determinată de deprecierea dolarului, recesiunea în SUA şi volatilitatea sporită a pieţelor financiare. BM susţine că această situaţie va persista pe pieţele financiare internaţionale până la sfârşitul anului 2008.

În ultimii zece ani PIB al R. Moldova s-a majorat de 7,7 mlrd lei în 1996 până la 44 mlrd lei în 2006 şi a atins 936 USD pe cap de locuitor. În pofida acestei evoluţii R. Moldova continuă să cedeze mult statelor din regiune. Astfel, în Ucraina valoarea PIB de cap de locuitor este de 2, 26 mii USD, în Rusia – 5,3 mi USD, iar în România – 5,6 mii USD.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare