Producătorii de ulei din Moldova afirmă că preţul la acest produs a fost majorat, pe parcursul ultimelor luni, din cauza scumpirii seminţelor de floarea-soarelui.
Preşedintele Asociaţiei obşteşti „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici (în imagine), a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că declaraţiile autorităţilor centrale, potrivit cărora preţul la ulei a fost majorat artificial sunt nefondate. „Transmit pentru un an de zile conducerii Republicii Moldova întreprinderea de producere a uleiului pe care o conduc pentru ca să nu mai fiu acuzat că am majorat artificial preţurile la ulei şi voi vedea cum vor face aceşti funcţionari de stat, care se cred atât de deştepţi, ca sticla de ulei să coste 10 lei”, a spus Fiodor Ghelici.
El a precizat că seminţele de floarea-soarelui s-au scumpit anul acesta până la 6,5 lei pentru un kilogram, în timp ce în 2006 costau 2,5 lei pentru un kilogram. De asemenea, a mai spus Ghelici, în 2006, dintr-o tonă de seminţe puteau fi extrase 360 kilograme de ulei, în timp ce, anul acesta, din cauza secetei, productivitatea unei tone de seminţe este de doar aproximativ 17 la sută.
Preşedintele asociaţiei „Moldova Mea” a specificat că un producător obţine un profit de 1,5 lei pentru o sticlă de ulei, iar centrele comerciale impun un adaos de 5-6 lei. „Toate centrele comerciale din Chişinău aparţin funcţionarilor de stat. De aceea, noi nu avem acces la comercializarea produselor la preţurile pe care le stabilim noi, reieşind din cheltuieli. După toate acestea, ei sunt cei care strigă în gura mare că noi majorăm artificial preţurile şi ne cer să comercializăm produsele la un preţ mai mic”, a spus Ghelici.
Una dintre angajatele întreprinderii pe care o gestionează Ghelici, care s-a prezentat drept Natalia, a afirmat că producătorii de ulei au încercat să comercializeze marfa direct consumatorilor, însă poliţiştii solicitau achitarea unor „aşa-numite impozite”. „Venea poliţistul de sector, căruia îi explicam de ce vindem anume aici uleiul, iar el spunea că trebuie să-i plătim, ca să putem vinde în voie. Plăteam câte 50 de lei, însă pe urmă venea alt poliţist, ca mai apoi aceste taxe să se majoreze”, a afirmat Natalia.
În opinia lui Fiodor Ghelici, o măsură care ar permite ieftinirea uleiului ar fi stabilirea de către autorităţi a unui plafon de 10 la sută la comercializarea uleiului. // Flux