Moldova.ORG — Produsul intern brut (PIB) in I-mul trimestru al anului curent a insumat 10,7 mild. lei, majorandu-se fata de acelasi trimestru al anului trecut cu 7,3% (in preturi comparabile), se mentioneaza in Raportul de activitate al Ministrului Economiei si Comertului pentru primul trimestru al anului curent.
Potrivit raportului, un factor pozitiv care si-a adus contributia respectiva la modificarea structurii PIB pe categorii de resurse a fost evolutia ascendenta a sectorului de servicii, valoarea adaugata bruta a caruia s-a majorat cu 11%.
In mare parte, cresterea obtinuta in acest sector economic a fost conditionata de cresterea puterii de cumparare a populatiei. Momentele dificile, cum ar fi suspendarea exporturilor de productie vinicola in Rusia au afectat industria prelucratoare, care detine 73,4% in sectorul industrial.
Ca urmare, valoarea adaugata bruta a acesteia s-a micsorat cu 14,9% comparativ cu trimestrul I al anului 2006. In acest context, este de mentionat diversificarea slaba a industriei, ca un impediment important in calea dezvoltarii acesteia.
Cresterea necesitatilor economiei aflate in procesul de dezvoltare si a puterii de cumparare a populatiei, precum si majorarea preturilor la unele resurse energetice importate, a contribuit la majorarea esentiala a importurilor si, prin urmare, a impozitelor nete pe produs si import (cu 17,1%).
Structura PIB pe categorii de utilizari s-a caracterizat prin majorarea cu 7,4 p.p. a consumului final, conditionata preponderent de consumul final al gospodariilor, care s-a majorat cu 8,1% fata de trimestrul I al anului 2006. Cresterea continua a consumului final al gospodariilor a fost conditionata, in special, de intrarile valutare din munca rezidentilor si transferurile nerezidentilor de peste hotare.
Formarea bruta de capital fix a inregistrat cea mai esentiala crestere din ultimii ani, de 39,2% comparativ cu primul trimestru al anului 2006.
Cererea interna (consumul final si formarea bruta de capital) a fost acoperita atit de sursele interne, cit si de cele externe. Astfel, ritmurile de crestere a importurilor (23,8%) au depasit de 2 ori cele ale exporturilor (11,5%). Ca rezultat, s-a majorat cu 38,8% soldul negativ al exportului net, ceea ce a contribuit la cresterea ponderii acestuia in PIB cu 11,6 p.p.