Rata inflatiei in cinci luni ale 2007 a scazut cu 3,3 puncte procentuale comparativ cu aceiasi perioada a anului 2006

Moldova.ORG — Confrom analizei efectuate de catre Directie analiza si prognoze macroeconomice al Ministerului Economiei si Comertului (MEC), rata inflatiei in primele 5 luni ale anului 2007 a constituit 3,9% , sau cu 3,3 puncte procentuale (p.p) mai putin decat in perioada analogica a anului 2006. Fata de aprilie 2007, in luna mai rata inflatiei s-a majorat cu 0,9%. La reducerea nivelului general al inflatiei in ianuarie-mai 2007 a contribuit micsorarea ratei de crestere a preturilor la produsele alimentare – cu 3,5 p.p., si la marfurile nealimentare – cu 1,8 p.p., precum si a tarifelor la servicii – cu 2 p.p.

De la inceputul anului pana in mai 2007 preturile la produsele alimentare au inregistrat o crestere de 5,2%, care a fost determinata de majorarea preturilor la legume – cu 43,9%, cartofi – cu 27,1%, fructe proaspete – cu 16,4% etc. Concomitent, au scazut preturile la lapte si produse lactate – cu 0,6%. Cresterea preturilor la legume, cartofi si fructe a avut un caracter sezonier si a contribuit la cresterea indicelui preturilor de consum (IPC) general cu 1,4%. Astfel, majorarea preturilor la produsele alimentare a contribuit cu 1,7% la cresterea totala de 3,9% a preturilor de consum.

Majorarea preturilor la marfurile nealimentare cu 3,3% in primele cinci luni a anului a fost conditionata de cresterea preturilor la medicamente – cu 8,3%, confectii – cu 4,5 si incaltaminte – cu 3,4% etc. Majorarea preturilor la medicamente a fost generata de implementare in reteaua farmaceutica a sistemului de evidenta computerizata, precum si cresterea preturilor la medicamentele importate. Aportul acestei categorii de marfuri la cresterea IPC general este de 0,4%. Astfel, preturile la marfurile nealimentare au contribuit la cresterea IPC general cu 1,5%.

Preturile la serviciile prestate populatiei in ianuarie-mai 2007 au inregistrat o crestere de 3,3% fiind determinata, preponderent, de majorarea tarifelor la serviciile comunal-locative cu 4,7%. Aceasta crestere s-a datorat, in mare parte, majorarii tarifului la gaz pana la 170 dolari SUA pentru 1000 m3, ca rezultat al ridicarii pretului de cumparare a gazului din Rusia. Prin urmare, aportul tarifelor la servicii la cresterea IPC general a fost de 0,7% din care 0,4% revin serviciilor comunal-locative.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare