RM are o strategie nationala de aprovizionare cu apa potabila si canalizare

Moldova.ORG — Guvernul a aprobat, in sedinta plenara de miercuri, Strategia nationala de aprovizionare cu apa potabila si canalizare a localitatilor din Moldova, informeaza serviciul de presa al Executivului.

Viceprim-ministrul Vitalie Vrabie, ministrul Administratiei Publice Locale, prezentind proiectul Strategiei in sedinta, a declarat „Starea actuala a sectorului serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare in tara mai ramane a fi nesatisfacatoare. Apa potabila are cel mai mare impact asupra sanatatii populatiei, iar apele reziduale sunt printre cei mai poluanti factori ai mediului.

Alimentatia populatiei cu apa potabila si in cantitati suficiente ramane a fi prioritara in politica si actiunile Statului. Elaborarea Strategiei Nationale de aprovizionare cu Apa si de Canalizare a fost pe larg sustinuta si de catre partenerii straini de dezvoltare, precum sunt Banca Mondiala, Biroul Elvetian de Cooperare pentru RM, Fondul Kuweitian de Dezvoltare Economica Araba, FISM, Banca Europeana de Investitii, Guvernele Japoniei, Poloniei, Turciei si altele.

Obiectivele documentului elaborat prevad acordarea serviciilor si solutionarea accesului la apa potabila a populatiei, evaluarea investitiilor necesare pentru acoperirea cheltuielilor in doua etape, pe termen mediu (2008-2012) si termen lung (2013-2025), contribuind astfel la luarea unor decizii majore cu privire la directiile de actiune pentru aceste etape.

Potrivit specialistilor in domeniu, Moldova dispune de suficiente rezerve de ape, inclusiv subterane ce corespund calitatii pentru aprovizionare cu apa potabila a populatiei. Insa, in unele cazuri, apele subterane nu corespund pe deplin standardelor de calitate (Nisporeni, Falesti, Ungheni, unde continutul fluorului in ape este marit). Totodata, potentialul raului Prut este valorificat putin si constituie doar 1% in structura consumului pe tara.

Costurile primei etape alcatuiesc 3659,7 mln. lei cu o rata anuala de circa 732,0 mln. lei/an.

Pentru perioada 2012-2025 costurile cifreaza in jurul a 30059 mln. lei.

La elaborarea Strategiei au participat: Ministerul Ecologiei si Resurselor Naturale, Agentia Constructii si Dezvoltare a Teritoriului, Ministerul Administratiei Publice Locale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Economiei si Comertului, Institutul de proiectare „Acvaproiect”, Concernul Republican „Apele Moldovei” si Autoritatile Publice Locale.

In prezent, dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apa potabila 1032 localitati, din care 3 municipii, 52 orase (100%) si 977 localitati rurale, alcatuind doar 66% din numarul total al acestora. Dar si aceste localitati, in majoritate, dispun de sisteme de aprovizionare cu apa si canalizare cu un grad inalt de uzura fizica si morala, energofage si putin eficiente.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare