Moldova dispune de toate conditiile pentru cultivarea si exportarea masiva a nucilor si produselor derivate

Moldova.ORG — Prim-ministrul Vasile Tarlev a participat la Congresul I al nucicultorilor din Moldova, in cadrul caruia a fost facut bilantul activitatii Uniunii Asociatiilor Producatorilor de Nuci in anul 2006, precum si s-au trasat perspectivele de dezvoltare a ramurii, informeaza serviciul de presa al Guvernului.

La congres s-a mentionat ca, in conformitate cu Programul national de dezvoltare a culturilor nucifere, in anul 2006 au fost plantate 650 de hectare cu nuci, fata de 400 ha planificate initial. In 2007 deja au fost plantate cca 670 ha, iar pana la finele anului se planifica sadirea a inca aproximativ 700 ha.

Alexandru Jolondcovschi, presedintele Uniunii Asociatiilor Producatorilor de Nuci, a subliniat ca, gratie masurilor de stimulare intreprinse, inclusiv prin acordarea de catre stat a subventiilor, in acest an pepinierele autohtone vor asigura cca 70 la suta din necesitatile de material saditor, iar din 2008 vor acoperi integral cerinta de material saditor a pietei Moldovei.

Jolondcovschi a evidentiat ca Moldova dispune de toate conditiile si posibilitatile necesare pentru cultivarea si exportarea masiva a nucilor si a produselor derivate, pornind de la cererea sporita de care se bucura acestea pe piata internationala.

Potrivit datelor prezentate, pe parcursul anului 2006, Moldova a exportat cca 9,2 mii tone de miez de nuca, in valoare de aproximativ 37 mln de euro.

Prim-ministrul a afirmat ca Guvernul acorda o atentie deosebita cultivarii pomilor nuciferi, alaturi de alte ramuri strategice ale economiei nationale.

"Semnalele cererii sporite fata de productia culturilor nucifere pe pietele regionale au fost receptionate de reprezentantii businessului agrar din Moldova, dovada fiind directionarea investitiilor in extinderea plantatiilor de nuci", a specificat Vasile Tarlev.

In context, premierul a mentionat ca, pentru dezvoltarea ramurii nucifere, deja a fost creat cadrul legislativ-normativ optim, specificand ca Guvernul este deschis dialogului permanent cu producatorii si exportatorii din domeniu.

Seful Executivului a apreciat realizarea in termenele stabilite a Programului de dezvoltare a ramurii, subliniind, insa, ca indicatorii stabiliti in document reflecta optiunea minima.

Potrivit premierului, problemele la solutionarea carora trebuie sa-si concentreze activitatea si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, si Centrul pentru Culturile Nucifere sunt: crearea plantatiilor de altoi, selectarea si omologarea soiurilor autohtone si de import cu potential sporit, extinderea plantatiilor de nuci, precum si de alte culturi nucifere – migdal, alun, funduc etc.

Totodata, prim-ministrul a atentionat asupra necesitatii monitorizarii stricte a calitatii materialului saditor propus pe piata, precum si respectarii tehnologiilor de plantare a nucilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare