Moldova.ORG — In conditiile anului curent, cu deficitul de umiditate in sol recolte majore vor fi obtinute acolo, unde procedeele tehnologice vor fi indeplinite in termeni restransi si calitativ, informeza serviciul de presa al Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare.
In toamna anului trecut precipitatiile cazute in luna septembrie au asigurat rezerve de umezeala productiva in sol si au creat conditii favorabile pentru efectuarea semanatului culturilor de toamna. Dar in continuare, pe tot teritoriul republicii, in perioada vegetatiei culturilor de toamna, s-a semnalat o vreme anormal de calda, cu deficit de precipitatii.
Sezonul de iarna 2006-2007 in R. Moldova a fost cel mai cald pentru toata perioada de observatii instrumentale (circa 120 ani). Regimul de temperatura ridicat a conditionat o vegetatie slaba pe perioada de iarna a culturilor de toamna. Conditiile meteorologice de iernare a culturilor de toamna, inclusiv a rapitei, au fost, in fond, satisfacatoare.
Temperatura medie a aerului in iarna curenta a constituit intre 0,9-2,8˚C caldura, fiind mai ridicata fata de norma cu 4,1 – 4,6˚C. Incepand cu 16 februarie, scaderea treptata a temperaturii, datorita patrunderii din nord a aerului arctic rece, a stopat vegetatia plantelor, iar zapada cazuta pe 22-23 februarie a protejat semanaturile culturilor de toamna de gerurile de pana la 22 – 25˚C frig in noaptea de 23-24 februarie. Datorita stratului de zapada de 12-15 cm temperatura minima a solului la adancimea nodului de infratire a culturilor de toamna (3 cm) a scazut doar pana la -3,2˚C frig pe data de 24 februarie (valoarea critica la graul de toamna este de -15˚C), factor ce a atenuat influenta negativa a temperaturilor joase ale aerului asupra semanaturilor de toamna si n-a provocat vatamarea lor.
Cantitatea precipitatiilor, cazute in perioada 1 ianuarie – 10 mai curent, pe o mare parte a teritoriului republicii, a fost egala, in fond, cu 118-175 mm sau cu 80-128% din cantitatea medie multianuala, ceea ce a contribuit la acumularea rezervelor suficiente de umezeala in sol si a creat conditii favorabile pentru vegetatia culturilor de toamna in timpul primaverii.
Izolat, in raioanele centrale si, indeosebi, in raioanele de nord ale republicii (mun. Balti, Falesti, Glodeni, Rascani, Soroca, Soldanesti), unde cantitatea precipitatiilor nu a depasit 72-97 mm, sau 53-66% din norma, au creat conditii nefavorabile pentru cresterea si dezvoltarea culturilor de toamna si, corespunzator, pentru semanatul culturilor de primavara. Respectiv, in aceste raioane, rezervele de umeditate in stratul solului de pana la 100 cm sunt de 55-76% din media multianuala. Acest factor a conditionat asimilarea insuficienta a azotului din sol. La randul sau, insuficienta azotului contribuie la incetinirea cresterii partilor aeriene a plantelor, inclusiv a boabelor si, corespunzator, la diminuarea roadei cu 28-35%.
Reiesind din particularitatile agrometeorologice create si starea granelor in anul curent se impune elaborarea si implementarea unor actiuni in vederea fertilizarii diferentiate a plantelor.
Campurile destinate pentru obtinerea productiei de o calitate inalta pentru panificatie vor fi monitorizate pe parcursul perioadei ramase de vegetatie si indeplinite procedeele respective de protectie a plantelor de buruieni, boli si vatamatori. Pentru obtinerea graului de o calitate superioara producatorilor agricoli li s-a recomandat efectuarea nutritiei foliare a plantelor cu azot in perioada iesirii in spic-formarea boabelor. Nutritia se va efectua cu uree dizolvata in 300-400 litri de apa, doza fiind de 80 kg/ha,. Acest procedeu va asigura majorarea continutului de gluten cu 2-4%.
Calculele efectuate de catre institutiile de profil, tinand cont de conditiile meteorologice create, agrotehnica de prelucrare a solului si datele meteorologice medii multianuale pentru perioada ramasa de dezvoltare a graului de toamna, permit sa prognozam in anul 2007, in medie pe republica o roada de 26-27 q/ha, practic la nivelul roadei medii primita in republica in anul 2006. Izolat, in unele raioane centrale si de nord ale republicii, din cauza deficitului de precipitatii, roada medie a graului de toamna va constitui 23-24 q/ha.
Referitor la desfasurarea semanatului porumbului la boabe s-a creat urmatoarea situatie. La data de 15 mai curent, din cele 343,7 mii ha teren marfa, pronozate pentru porumb la boabe au fost insamantate circa 250 mii ha, inclusiv 6,4 mii ha loturi de hibridizare si forme parentale. Dupa cum a fost mentionat mai sus, izolat, in raioanele centrale si, indeosebi, in raioanele de nord ale republicii, unde cantitatea precipitatiilor nu a depasit 72-97 mm, sau 53-66% din norma, s-au creat conditii nefavorabile pentru incorporarea semintelor si dezvoltarea culturilor de primavara, inclusiv a porumbului la boabe.
Savantii de la Institutul de Fitotehnie "Porumbeni" recomanda:
– pe campurile, unde s-a pastrat umiditatea suficienta de efectuat semanatul in regim de urgenta;
– pe masivele slab pregatite, cu deficit de umiditate, de petrecut o nivelare suplimentara, pentru a nimici buruienile si de semanat la adancimea cuvenita, pentru ca semintele sa nimereasca in sol uscat, intru eviterea unei provocari a germinatiei, termenul limita de semanat fiind:
a) pentru liniile si formele parentale – pana la 25 mai curent;
b) a porumbului la boabe – pana la 1-3 iunie (ultimii fiind insamantati hibrizii timpurii;)
Astfel, in conditiile anului curent, cu deficitul de umiditate in sol, recolte majore vor fi obtinute acolo, unde procedeele tehnologice vor fi indeplinite in termeni restransi si calitativ.