La Chisinau are loc un seminar in domeniul Reformei Regulatorii cu participarea expertilor internationali

Moldova.ORG — Proiectul Uniunii Europene si Organizatiei pentru Dezvoltare si Cooperare Economica (OECD) “Suport pentru imbunatatire in Guvernare si Management in Tarile Europei Centrala si de Est” (Support for Improvement in Governance and Management in Central and Eastern European Countries (SIGMA)) si Ministerul Economiei si Comertului organizeaza astazi seminarul grupului de experti ce vor dezbate subiectul aplicarii instrumentului de reglementare Standardul Costului-Model.

La seminar particpa Vice-ministrul economiei si comertului Viorel Melnic, reprezentantul Ministerului de Finante al Olandei Jeroen Nijland, reprezentantul Ministerului de Finante al Frantei Charles- Henri Montin, reprezentantii administratiei publice centrale.

Scopul principal al aplicarii Standardul Costului-Model este minimizarea presiunii administrative asupra businessului. Instrumentul in cauza este o metoda cantitativa de masurare a presiunii care poate fi aplicata pentru oricare reglementare – lege aparte, cadru legislativ intr-un domeniu, sau chiar si pentru toata legislatia tarii. Metoda este utila atit pentru estimarea propunerilor de reglementare, cit si consecintelor de implementare.

Conceptul fundamental si unitatea de masura a analizei Standardul Costului-Model este activitatea normala a businessului. Identificarea acestei activitati se efectueaza in baza interviului intreprinzatorilor din diferite domenii si din analitica furnizata de experti. Informatia furnizata de acestea este de o importanta deosebita pentru asociatiile, uniunile de intreprinzatori, expertii profesionali in domeniu, structurile autoritatilor administratiei publice.

Rezultatul aplicarii instrumentului de calculare a Standardul Costului-Model este simplificarea. Simplificarea presupune – consolidarea diferitor reglementari, rationalizarea (excluderea dublarilor), reducerea presiunilor administrative ( micsorarea volumului de informatie ceruta si a frecventei prezentarii acesteia), dereglementarea (liberalizarea legislatiei).

Standardul Costului-Model este aplicat in statele Uniunii Europene si complementeaza asa instrumente politice ca Analiza Impactului de Reglementare sau Analiza Cost-Beneficiu si Cost-Eficienta.

Seminarul in cauza este al treilea seminar desfasurat in R. Moldova prin utilizarea noului instrument TAIEX (Tehnical Assistance Information Exchange Instrument) al Uniunii Europene.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare