Incepe o noua transa a Programului de sustinere si dezvoltare a sectorului intreprinderilor mici si mijlocii

Moldova.ORG — Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) al R. Moldova cu suportul financiar al Guvernului Japoniei anunţă lansarea Tranşei a III-a a Programului de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru promovarea eforturilor privind ajustările economice structurale, informează serviciul de presa al MEC.

Potrivit sursei citate, valoarea tranşei a III constituie 300 mil.Yeni japonezi (aproximativ $2,52 mil.). Perioada de prezentare a setului de documente necesare pentru participare la program este 2 aprilie 2007 – 15 mai 2007.

Programul este destinat facilitării procurării de către subiecţii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii a unui vast sortiment de echipament de producere. Echipamentul procurat în cadrul Programului va fi oferit beneficiarilor în regim de leasing pe o perioadă de un an (fără gaj). Dobanda de leasing este la cota zero. În cadrul Programului va fi achizitionat doar Echipament nou de import. Achiziţia şi importul echipamentului va fi scutită de plata taxei pe valoarea adăugată, a taxei vamale şi a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale.

Cererile de solicitare pentru participare la prezentul Program urmează să vizeze procurări în valoare minimă de 5 mil. Yene Japoneze ( 42 573 USD, conform ratei de schimb a BNM), iar valoarea maximă de 24 mil. Yene Japoneze ( 204 350 USD, conform ratei de schimb a BNM).

Criteriile generale de selectare sunt: Prioritatea va fi acordată subiecţilor sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, produsele (serviciile) cărora vor contribui la sporirea exporturilor şi/sau la substituirea importurilor, precum şi întreprinderilor pentru dezvoltarea activitatii de producere în raioanele Republicii Moldova, inclusiv sectorul rural;

Preţul total al echipamentului se va achita în mai multe tranşe, avansul constituind 25% din preţul acestuia. În cazul în care Beneficiarii, conform contractului de leasing, vor achita în termenii stabiliţi 60% din preţul echipamentului, 40% din preţul acestuia va fi oferit drept Grant din partea Guvernului R. Moldova.

Nota: Programul de sustinere şi dezvoltare a micului business activează în Moldova începând cu anul 2005 şi are drept scop facilitarea procurării de către întreprinderile micului business a echipamentului de producere. În anii 2005-2006 Guvernul Japoniei a acordat Republicii Moldova, în cadrul acestui program, 700 milioane Yeni japonezi (aproximativ $5,88 mil.) în două tranşe. Finalizarea procurărilor din Transa II, care constituie 400 mil. JPY (aproximativ $3,36 mil.), se preconizează a fi pe parcursul anului 2007.

Pe parcursul a doi ani numărul total de beneficiari a Programului a constituit 43 de întreprinderi mici şi mijlocii şi au fost procurate 47 de utilaje de diferite tipuri în valoare totală de 4,5 mil. USD. Până în prezent 37 de echipamente de producere în valoare totală de $3,32 mil. au fost livrate beneficiarilor de proiect din toată ţara.

Toate achizitiile în cadrul Programului sunt efectuate de către agenţia britanică pentru procurări Crown Agents. Furnizorii utilajelor provin din ţări cum ar fi: China, Polonia, Ukraina, Bulgaria, Olanda, Rusia, s.a. Utilajul solicitat de beneficiari face parte din diverse sfere de activitate economică, precum ar fi: utilaj pentru prelucrarea cărnii, utilaj pentru prelucrarea lactatelor, utilaj pentru prelucrarea cerealelor, utilaj frigorific, utilaj pentru creşterea păsărilor, utilaj pentru industria textilă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare