Terminalul Internaţional Liber "Giurgiuleşti" a fost astăzi dat în exploatare, după zece ani de construcţie. Pînă la finele anului curent, primele vase maritime vor ancora pe teritoriul Republicii Moldova, comunică MOLDPRES.
Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, prezent la ceremonia de inaugurare, a declarat că etapa de construcţie a Terminalului "Giurgiuleşti" a fost una îndelungată şi mulţi nici nu credeau în finisarea reuşită a acestuia.
"Noi însă am demonstrat că, avînd ajutorul partenerilor, am făcut totul pentru ca Moldova să devină o ţară maritimă", a spus şeful statului.
Potrivit Preşedintelui, realizarea acestui obiectiv are o importanţă nu doar economică, ci şi strategică şi social-politică. Punerea lui în funcţiune va permite stabilirea unor preţuri adecvate la carburanţi, livrarea lor în ţară fără întîrziere, stabilirea noilor relaţii internaţionale, precum şi dezvoltarea infrastructurii localităţii şi teritoriului adiacent. De asemenea, integrarea terminalului în viaţa ţării va contribui la dezvoltarea turismului şi crearea noilor locuri de muncă.
Vladimir Voronin a mulţumit investitorilor pentru realizarea obiectivului şi le-a urat succese în viitor.
Thomas Moser, director general al companiei "Eas eur holdyng BV", unul din proprietarii terminalului, a spus în cadrul evenimentului că în construcţia acestui obiectiv au fost investite 27 mln de dolari americani, iar pînă la finele anului curent volumul investiţiilor va constitui 30 mln dolari.
El a mulţumit autorităţilor ţării, şi în special Preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pentru sprijinul constant şi necondiţionat acordat la realizarea proiectului.
Potrivit lui Moser, în prezent sînt în curs lucrările de testare, inclusiv de lansare a programului informaţional. Pentru anul 2007 este preconizată darea în exploatare a portului pentru mărfuri.
"În acest sens, vor fi construite depozitul pentru grîne şi un terminal pentru conteinere, iar, într-o perspectivă mai îndelungată, se prevede inaugurarea unui terminal pentru pasageri. Acesta va primi vapoare cu o capacitate de 250 de pasageri şi va oferi Moldovei posibilitatea de a atrage turişti, doritori de a sosi în ţară pe Dunăre", a spus sursa citată.
La 29 decembrie 2004, Guvernul Republicii Moldova a semnat cu grupul de companii azere "Azpetrol" un set de acorduri privind construcţia la Giurgiuleşti a unui terminal, a unui port de pasageri şi de mărfuri şi a unei rafinării de petrol. Terminalul Internaţional Liber "Giurgiuleşti" include o dană pentru recepţionarea tancurilor petroliere, 8 rezervoare pentru stocarea produselor petroliere cu un volum total de 52 mii tone, un sistem complex de pompare a produselor petroliere din vasele navale în rezervoare şi din rezervoare în cisterenele auto, precum şi o rampă de încărcare a cisternelor auto, notează MOLDPRES. // Moldpres