Investitiile – o prioritate strategica a Guvernului

Atragerea investitiilor si promovarea exporturilor sint doua sarcini de importanta vitala, pentru actuala guvernare. Sint doua probleme dificile, de rezolvarea carora va depinde dezvoltarea productiei industriale, prosperarea economiei nationale si retehnologizarea intreprinderilor. Astazi, potrivit specialistilor, Moldova este o tara atractiva pentru investitori. La acest capitol e mentionata indeosebi legislatia, ca cea mai loiala din regiune. Cu toate acestea, avem multe carente in aceasta directie – investitiile atrase nici pe departe nu corespund potentialului tarii si dezideratelor dezvoltarii economiei nationale.

Date ale Bancii Nationale indica, in primul trimestru 2006, Moldova a inregistrat cel mai jos nivel al volumului net de investitii straine directe (ISD) din ultimii ani – 34,23 mln dolari. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005, volumul net al ISD s-a redus cu peste 43%. Principalele sectoare de plasament pentru investitorii straini au fost comunicatiile, constructiile si asigurarile. Investitiile nerezidentilor in capitalul social, plus venitul reinvestit se evalueaza la 23,9 mln dolari. BNM precizeaza ca volumul investitiilor straine directe acumulat in economia nationala pina la 31 martie 2006 a fost de 1,161 mlrd dolari, dintre care capital subscris – 750 mln, venit reinvestit – 165,6 mln, alt capital -245,4 mln. Indiferent de unele tendinte pozitive, in Moldova, comparativ cu statele Europei de Est, Sud-Est si Tarile Baltice, volumul investitiilor per/cap e mult mai mic. Pentru acest an, Organizatia pentru Promovarea Exporturilor din Moldova (OPEM) prognozeaza un volum al investitiilor de 300 mln dolari, fata de 225,29 mln, in 2005.
Pornind de la aceasta situatie putin optimista, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a elaborat un nou proiect al Strategiei de atragere a investitiilor si promovare a exporturilor pentru anii 2006-2015. De mentionat ca este a doua tentativa de a impulsiona aceste domenii vitale. Prima a fost adoptarea Strategiei de investitii a Republicii Moldova pentru perioada 2000-2005 si a Strategiei de promovare a exporturilor pentru 2000-2005. Din motive obiective si subiective, aceste documente au ramas sterile.

In proaspatul document, publicat pe saitul MEC, accentul se pune pe desfasurarea unei politici rationale de stimulare a activitatii investitionale. Potrivit lui Igor Dodon, viceministrul Economiei si Comertului, dupa publicarea Strategiei, societatea civila, oamenii de afaceri au venit cu un sir de sugestii si propuneri, analizate cu minutiozitate de catre minister. Totodata, viceministrul a declarat ca, incepind cu luna septembrie, in republica vor fi organizate mai multe mese rotunde la tema proiectului noii Strategii. Dupa finalizarea discutiilor, la sfirsitul lunii septembrie, documentul va fi propus spre examinare si adoptare Guvernului. Dodon a mai specificat ca in procesul de elaborare a Strategiei a fost studiata experienta mondiala, indeosebi, a statelor europene. Astfel, noua Strategie a suportat un sir de modificari pozitive, cum ar fi: crearea unui climat investitional mai favorabil, ce va include stabilitatea macroeconomica pe termen lung; stabilitatea legislatiei, va asigura drepturile investitorilor; dezvoltarea infrastructurii de afaceri, inclusiv serviciile financiare si juridice, precum si alte componente, ca transparenta in activitatea organelor de stat, increderea in mediul de afaceri etc. Noua Strategie prevede si crearea in republica a parcurilor industriale, care in Italia, de exemplu, in anii 60-70, au asigurat industriei un salt substantial. Bineinteles, experienta statelor europene nu va fi copiata in tocmai: se va tine cont de situatia geopolitica si economica a regiunii la moment si de specificul economiei Moldovei.

Imbinarea politicii de atragere a investitiilor cu politica de promovare a exporturilor creeaza o premisa puternica pentru generarea economiei si ridicarea bunastarii poporului. De aceea, o atentie deosebita va fi acordata atragerii investitiilor in sectoarele cu orientare la export, capabile sa asigure inovatii si transfer de know-how, valoare adaugata inalta si crearea unei infrastructuri eficiente. In acest context urmeaza a fi examinate si aspectele prioritare in dependenta de dinamica pietei mondiale. Promovarea productiei nationale se va axa pe dezvoltarea pietei si pe optimizarea instrumentelor traditionale de impulsionare a exportului (participarea la tirguri internationale, misiuni economice). Strategia va include si toti factorii relevanti: inlaturarea barierelor in activitatea antreprenoriala, stimularea domeniilor de activitate prioritare, reducerea costului tranzactiilor de export, generarea capacitatilor de productie cu valoarea adaugata mai ridicata.

Este important ca noua Strategie sa se bazeze nu doar pe prioritatile si obiectivele politicii economice statale, dar, in acelasi timp, sa defineasca si principii eficiente de atragere a investitiilor, promovarea exportului prin crearea unui mediu de afaceri favorabil, care ar spori increderea investitorilor fata de politicile promovate de institutiile statale.
// Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare