Faptul ca guvernul utilizeaza rata inflatiei ca instrument de lustruire a rapoartelor scrise si verbale cu privire la evolutiile economiei nu ar fi o problema pentru ceilalti cetateni, deprinsi sa trateze cu ironie sanatoasa discursul guvernantilor, din care de cele mai dese ori lipseste realitatea si viata lor. Cetatenii ar putea sa aiba aceeasi reactie si la auzul constatarii oficialilor ca in luna iulie curent in Moldova s-a inregistrat o deflatie de 0,4 la suta, adica s-au ieftinit intrucitva costurile vietii, daca prin acest indice al pretului de consum calculat de oficiali nu li s-ar umbla direct la buzunare. Dar in situatia in care legislatia in vigoare prevede indexarea salariilor, a pensiilor si a numeroaselor plati sociale direct proportional cu rata inflatiei, distractia guvernantilor se transforma in tragedie pentru sute de mii de cetateni, bombardati anume in luna de referinta cu majorari usturatoare de tarife la servicii si preturi la marfuri.
Biroul national de statistica (BNS) a spus ca fenomenul deflatiei in iulie a fost cauzat de reducerea preturilor la legume cu 18,8% si la cartofi cu 39,1%. Anume aceste scaderi de preturi la legume si cartofi au redus ca prin minune intreg indicele de pret la consumul de alimente, cu minus 3,8 procente, chiar daca alte produse alimentare au crescut simtitor in pret, printre care ouale s-au scumpit cu 12,1%, fructele proaspete cu 9,3%, carnea de pasare cu 2,2%, crupele de hrisca si brinza de oi cu cite 1,8%. Pina la urma, putem constata ca scaderile de preturi la legume si cartofi au tintuit cu o putere magica rata inflatiei in iulie sub zero, chiar daca preturile produselor nealimentare s-au majorat cu 1,1%, iar tarifele la servicii cu 3,5% .
Aici merita sa mentionam ca si contabilizarea evolutiei tarifelor la servicii reprezinta pentru guvern un exercitiu de adevarata acrobatie. Spre exemplu, cu totii stim ca tarifele pentru aprovizionarea cu gaze naturale s-au majorat in luna iulie curent cu peste 50 la suta, dar pentru ca majorarea sa nu influenteze drastic negativ rata inflatiei, in calculele statistice este aratata o majorare doar de 18,1%, pe motiv ca gazele s-au scumpit pe la mijlocul lunii de referinta. Astfel, majorarea de tarife, chiar daca se produce instantaneu, este impartita pe doua-trei luni, ca sa poata fi pastrata rata inflatiei oficiale in limitele dictate de guvernare, sa nu le strice stralucirea rapoartelor, dar si pentru ca sa nu fie nevoiti sa indexeze salariile, pensiile si platile sociale impuse de legislatie. Nici majorarile din iulie a tarifelor la transportul auto interurban, cu 14,5%, si la aprovizionarea cu apa potabila, cu 4,9%, n-au mai contat prea mult.
Cumulativ, in sapte luni ale anului curent rata inflatiei a constituit 7 procente.
Si expertii de la Centrul politici economice al Institutului pentru Dezvoltare si Politici Sociale „Viitorul” au pus in repetate rinduri la indoiala datele oficiale cu privire la evolutia indicelui pretului de consum, calculat de Biroului national de statistica. Ei spun ca rata inflatiei calculata de structura statistica este calculata dupa o metodologie gresita, deoarece nu ia in consideratie modificarile structurii de consum.
Indirect, exista citiva indicatori ce arata ca rata inflatiei pe sapte luni in Republica Moldova este cu mult mai mare decit nivelul aratat de datele statistice. Expertii IDIS „Viitorul” precizeaza ca ponderea produselor alimentare in structura consumului, de aproape 44%, este exagerat de mare, fapt ce permite ca variatiile de preturi la legume sa influenteze atit de tare unul dintre cei mai importanti indicatori macroeconomici din tara. // Timpul