Moldova.ORG a solicitat opinia expertului economic Valeriu Prohnitchi, director executiv Expert Grup, vis-avis de majorarea taxei pentru calatoria in trasportul public urban
Moldova.ORG: Analizind seria de incercari a tuturor operatorilor de transport public, intelegem ca majorarea a fost necesara si absolut justificata. Dar cum se sincronizeaza aceasta cu faptul ca salariile au ramas neschimbate?
Expert Grup: Nu este chiar asa. Ultima data tarifele la transport au fost revazute, pentru diferite tipuri de transport, in 2001-2003. Conform datelor statistice oficiale, din 2001 pana in prezent salariul real a crescut de 2 ori. insa la 1 august 2006 tarifele la transport au crescut cu 30-50%. De aceea, nu putem vorbi ca salariile au ramas neschimbate, in timp ce tarifele ar creste. Dar nu este exclus ca, inscriindu-se in lantul de cresteri al preturilor din ultima jumatate de an, majorarea tarifelor la transportul public va determina activizarea sindicatelor pentru a obtine majorarea suplimentara a salariilor.
Moldova.ORG: Cum vor influenta aceste majorari calitatea serviciilor?
Expert Grup: Nu cred ca calitatea serviciilor va creste esential, cel putin pe termen scurt. in microbuze vom avea in continuare muzica asurzitoare, murdarie si fum de tigara. Vom continua sa ne temem sa mergem cu troleibuzul. Ultima majorare a tarifelor nu are nici o legatura cu schimbarea mentalitatii soferilor si nu este suficienta pentru renovarea parcului transportului public urban. Totusi, acum consumatorii ar trebui sa fie mult mai predispusi sa-si ceara drepturile si poate ca pe termen lung calitatea serviciilor va creste.
Moldova.ORG: Ne putem astepta si la alte majorari in viitorul apropiat?
Expert Grup: La transportul public urban nu. Poate la cel interurban si international.
Moldova.ORG: in ce masura aceasta scumpire se rasfringe asupra bugetului casnic?
Expert Grup: Luata in parte, majorarea tarifelor la transport va exercita o anumita influenta negativa, dar minora. Cheltuielile pentru transport reprezinta circa 4-5% din bugetul unei gospodarii casnice tipice. Dar evident ca tot valul de scumpiri care se produce (gaz, transport, asteptata majorare a tarifelor la electricitate) evident ca subtiaza semnificativ acest buget
Moldova.ORG: Autoritatile locale intentioneaza sa introduca un nou mecanism de achitare – prin intermediul cardului electronic, il considerati oportun conditiilor in care se afla transportul public municipal?
Expert Grup: Da, il consider oportun. Aceasta va spori eficienta financiara si va reduce evaziunile de plata. In acelasi timp, stiind care este nivelul de cultura generala in societatea noastra, ma tem de soarta contoarelor care urmeaza sa fie instalate in transportul public.
Moldova.ORG: Considerati ca autoritatile locale sun preocupate si de capacitatea unor indivizi de a se deplasa la locul de munca sau de studii?
Expert Grup: Nu stiu, nu am o idee clara despre politica autoritatilor locale. Dar nu sunt sigur ca aceste autoritati ar avea o asemenea idee. Este clar insa ca foarte multe oportunitati nu se utilizeaza. Spre exemplu, in orase de talia Chisinaului bicicletele sunt, din punct de vedere al raportului viteza-cost, cel mai eficient mijloc de transport. Dar pentru ca biciclistii sa indrazneasca sa iasa pe strazi, ar trebui mai intii ca soferii sa-i considere pe acestia participanti cu drepturi egale la traficul rutier.