CCCEC a depistat 437 de cazuri de constructii neautorizate pe terenuri agricole

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei (CCCEC) a depistat 437 cazuri de constructii neatorizate pe terenurile agricole in care destinatia terenurilor nu a fost schimbata.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Valentin Mejinschi, directorul CCCEC, a informat, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca institutia sa a realizat un studiu in aceasta problema, la solicitarea Executivului. S-a constatat ca, in ultimii ani, 138 de terenuri au fost retrase din circuitul agricol, iar agentii economici nu au acoperit prejudicul adus sectorului agrar, nu au achitat compensatiile stabilite pentru schimbarea destinatiei terenurilor. Din cele 138 ha, pe 3 ha s-au construit turnuri de telefonie mobila, apartinind companiilor Moldtelecom, Voxtel si Moldcel. "Aceste intreprinderi au prezentat proiecte de modificare a destinatiei terenurilor sustrase din circuitul agricol si se pare ca problema e in curs de solutionare. Dar ce facem cu alte 437 de constructii de tot felul, caci prejudiciul adus prin retragerea lor din circuit constituie peste 80 mln., lei", s-a intrebat Mejinschi.

El a mentionat ca retragerea terenurilor din circuitul agricol fara recuperarea pierderilor cauzate, cel mai des are loc cu autorizarea autoritatilor publice locale. Primarii de orase si sate comit abuz in serviciu si acorda dreptul de folosinta asupra terenurilor tuturor doritorilor.

CCCEC instrumenteaza dosare de schimbare nejustificata a destinatiei terenurilor agricole. Astfel, responsabili din Primaria or.Cricova au atribuit 110 loturi pentru constructia unor case particulare pe terenuri agricole. Cazul a fost judecat in instanta, iar primarul Gutan a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendarea pedepsei. Judecata insa, nu s-a pronuntat asupra prejudiciului adus sectorului agricol. Avocatul si procurorul au atacat sentinta in Curtea de Apel, iar Gutan nu a fost demis din functie si comite alte infractiuni. Recent tot responsabili din Primaria Cricova au eliberat certificate de urbanism si constructie pe 11 hectare de teren arabil, fara a fi platite compensatiile stabilite catre sectorul agrar. CCCEC a deschis un dosar penal. incalcari grave s-au comis si in Primaria Stauceni. in special, au fost eliberate autorizatii pentru constructia caselor particulare pe o suprafata de 44 ha, cei 60 de beneficiari platind compensatii de cite numai 15 mii lei, adica pentru 3 ari fiecare. Directia Colegiului de Viticultura si Vinificatie din Stauceni, de asemenea incalca frecvent legislatia privind destinatia terenurilor agricole, si din cele 1495 ha pe care satul le-a dat in folosinta 60 ha au fost transmise, cu titlu de schimb, altei primarii si se utilizeaza cu nereguli, a subliniat Valentin Mejinschi.

CCCEC a formulat propuneri de combatere a cazurilor de schimbare a destinatiei terenurilor agricole fara plata compensatiilor prevazute de legislatie si fara respectarea procedurii stabilite. Printre acestea se numara formarea unei comisii interdepartamentale, compuse din angajati ai Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, Ministerului Administratiei Publice Local, care sa examineze fiecare din cele 437 de cazuri inregistrate; elaborarea mai urgenta de catre Agentia Relatii Funciare si Cadastru a Legii privind delimitarea terenurilor proprietate de stat de cele ale administratiei publica locale, a intravilanului si extravilanului localitatilor; aplicarea stricta a Legii privind pretul normativ al pamintului la instrainarea terenurilor.
 // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare