Misiunea Fondul Monetar International (FMI) care s-a familiarizat cu situatia din economia moldoveneasca, si-a incheiat, vineri, vizita in tara.
Potrivit Agentiei INFOTAG, urmatoarea vizita a misiunii la Chisinau va avea loc in octombrie 2006. Seful misiunii, Thomas Richardson, a spus ca toamna membrii misiunii vor studia modul in care Guvernul Republicii Moldova realizeaza memorandumul aprobat de fond la 5 mai 2006.
in cadrul intrevederii cu jurnalistii, Thomas Richardson a anuntat ca FMI este dispus sa acorde asistenta tehnica Guvernului in implementarea reformei administrative, in scopul folosirii mai eficiente a resurselor financiare de care dispune Executivul. in prezent, specialistii Fondului lucreaza la Ministerul Finantelor, studiind activitatea serviciilor fiscale centrale si teritoriale. "Reforma regulatorie trebuie sa influenteze in mod benefic nu numai folosirea rationala a resurselor financiare, dar si climatul de afaceri", a mentionat Richardson.
El a amintit ca optimizarea administrarii fiscale este prevazuta in Planul de Actiuni R.Moldova – Uniunea Europeana, pe care Guvernul urmeaza sa-l realizeze pina la sfirsitul anului 2007.
Referindu-se la rolul investitiilor straine, care ar putea atenua lovitura data economiei moldovenesti prin scumpirea gazelor, reprezentantul FMI a spus ca, in perspectiva de termen lung, asemenea investitii vor avea un rol pozitiv, dar pe termen scurt nu vor avea efecte importante. intrebat de jurnalisti daca Guvernul de la Chisinau a fost panicat de "socurile din exterior" (scumpirea gazelor si interzicerea importurilor de vinuri in Rusia – nota I), Thomas Richardson a raspuns ca membrii Guvernului "sint foarte competenti si stiu ce au de facut in aceasta situatie", intelegind ca "vor trebui sa stringa cureaua pentru a depasi aceasta perioada dificila in care se vor aplica noile tarife la gaze".
Seful misiunii FMI a spus ca in fetele ministrilor se poate citi o anumita ingrijorare, dar nu dezorientare. "Sint convins ca ei dorm bine noaptea", a spus Richardson.
INFOTAG precizeaza: in mai 2006, Consiliul de Directori al FMI a aprobat un nou program de colaborare cu Guvernul Republicii Moldova, pe termen de 3 ani. Conform documentului, in urmatorii 3 ani, tara va obtine de la Fond circa $118,2 mln. pentru realizarea Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS). Moldova a primit prima transa de asistenta, in valoare de 11,44 mln. drepturi speciale de tragere (circa $16,9 mln.). Programul reprezinta un mecanism de creditare preferentiala a tarilor cu venituri mici. Creditul se acorda pe termen de 10 ani, cu o perioada de gratie de 5,5 ani, si o dobinda de 0,5%. imprumutul va fi acordat Bancii Nationale a Moldovei, pentru mentinerea rezervelor valutare si asigurarii protectiei impotriva coliziunilor din exterior.
R.Moldova este membru al FMI din 12 august 1992, detinind in Fond o cota de peste $159 mln. si participind la votare cu 1 482 de voturi sau 0,07% din total. Ultimul acord-memorandum cu R.Moldova in cadrul programului trianual de reducere a saraciei si de crestere economica, in valoare de $142 mln. a fost semnat in anul 2000. Pina in anul 2002, FMI a oferit 3 transe a cite $12,6 mln., in sprijinul acestui program. Dupa aceasta, Fondul a suspendat creditarea tarii, pentru ca autoritatile nu au indeplinit mai multe recomandari, in special, au refuzat sa instituie inspectia inainte de expeditie a marfurilor. // Infotag