Ieri, Consiliul de administratie al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a decis majorarea tarifului la gazele naturale cu 50,4%. in cadrul unei conferinte de presa, conducerea ANRE a anuntat ca de astazi, consumatorii se vor conforma noilor tarife in marime de 2335 de lei pentru 1000 de mc, fara TVA, tarif ce este cu 50,4% mai mare decit cel existent – 1553 de lei. Taxa la gazele naturale pentru centralele electrice cu termoficare (CET) a fost majorata de la 1160 de lei la 1745 de lei, pentru centralele termice – de la 1368 de lei la 2057 de lei.
Pentru consumatorii casnici, care vor utiliza lunar pina la 30 mc de gaze, pretul a crescut de la 1460 de lei pentru 1000 mc la 2196 de lei. Cei care consuma peste 30 mc, precum si alti consumatori, vor achita in loc de 1870 de lei – 2812 de lei pentru volumul de 1000 m3. Directorii ANRE nu exclud o crestere in curind a preturilor pentru energia electrica.
Anatol Burlacu, unul dintre directorii ANRE, a declarat ca doi factori au contribuit la ajustarile tarifelor: noul pret de achizitionare a gazelor naturale stabilit de Compania rusa „Gazprom” din 1 iulie – de la 110 dolari SUA – la 160 de dolari SUA. Al doilea factor ce-a influentat asupra cresterii pretului constituie devierile cursului valutar. intrebati din care motiv presa nu a avut acces la sedinta ANRE, care potrivit legislatiei, trebuie sa fie publica, directorii agentiei au spus ca mass-media nu au putut participa, din lipsa conditiilor necesare.
Ghenadie Abaskin, presedintele SA „Moldova-Gaz”, s-a declarat nemultumit de noile ajustari. El sustine ca va deveni problematica achitarea pentru consumul de gaze de anumite categorii de consumatori, precum CET-urile si „Termocom”-ul, a caror activitate nu a fost revazuta. Abaskin a declarat ca, pina la finele anului, va fi semnat un contract dintre RM si „Gazprom”, care va stipula un pret stabil pentru gazele naturale pentru urmatorii trei-cinci ani.
Pe de alta parte, luni, guvernul a aprobat un proiect de lege privind masurile de protectie sociala a populatiei in legatura cu majorarea tarifelor la gazele naturale. Conform documentului, compensatiile vor fi calculate in marime de 50% din diferenta dintre marimea tarifului nou si a celui de la 1 iulie 2006, pentru un volum de pina la 30 mc (inclusiv) lunar la un apartament sau casa particulara. Cheltuielile de punere in vigoare a legii vor fi acoperite din bugetul de stat, informeaza Agentia INFOTAG.
Precizam ca pentru un consum de pina la 30 mc de gaze pina in prezent se aplica un tarif de 1,46 lei (+5% TVA) pe metru cub, iar pentru cantitatea care depasea acest volum – 1,87 lei (+5% TVA). De notat ca in perioada rece, consumul de gaze creste considerabil, pina la 300-1000 mc la o familie care locuieste intr-o casa particulara. // Timpul