Iurie Gotisan
Chiar daca actiunile Federatiei Ruse cu privire la exportul productiei vinicole din Moldova se complac in "domeniul sanitaro-epidemiologic", dupa cum sustin mai multi oficiali ai Moscovei, consideram ca eliminarea definitiva a unor presupuse suspiciuni ce se refera la respectarea calitatii si standardelor tehnice de catre producatorii si exportatorii moldoveni va fi posibila doar odata cu implementarea in Moldova a standardelor recunoscute international. Deoarece nu este suficient sa fii in posesia unor marci de produse recunoscute pe piata ori sa ai in palmares medalii obtinute la tot felul de concursuri si expozitii internationale. Pentru aceasta Moldova trebuie sa indeplineasca o serie de reforme institutionale si regulatorii in domeniul certificarii calitatii vinurilor. Ca urmare, pe teritoriul tarii trebuie sa activeze laboratoare de certificare a calitatii cu standarde europene. Spre exemplu, standardul european de calitate si origine a marfurilor ISO 9000 este aplicat la doar cca 100 de produse moldovenesti si nu toti producatorii de vinuri care-si exporta productia in spatiul CSI detin acest standard.
Pe de alta parte, aceasta situatie ne-a demonstrat inca odata ca o dependenta, practic unilaterala, de o piata de desfacere, in cazul dat de cea ruseasca, poate avea consecinte dramatice nu numai asupra exporturilor in particular, dar si asupra economiei tarii in general. Pe piata ruseasca se exporta anual productie alcoolica in valoare de cca 300 milioane USD si facind niste simple calcule obtinem ca pierderile exportatorilor se estimeaza undeva la 20 milioane de dolari lunar. Totodata, este de la sine inteles ca aspectul politic prevaleaza asupra celui economic, o explicatie elocventa in acest sens fiind constatarile ca decizia serviciului sanitar rus "Rospotrebnadzor" de a exclude din vinzare productia alcoolica fabricata in Republica Moldova nu este valabila pentru vinurile si divinurile importate din Transnistria.
Ca urmare a situatiei existente, sintem de parerea ca producatorii vinicoli sint dublu perdanti, deoarece multi din ei au contractat credite pentru desfasurarea activitatii de productie de la bancile comerciale din tara, credite care pina la urma vor trebui intoarse. Nu excludem faptul ca si bancile vor fi in pierdere. Acestea vor avea la dispozitie mai putine lichiditati, dat fiind faptul ca anume marii producatori de vinuri sint cei care tranzactioneaza prin sistemul bancar sume importante. Actuala stare de lucruri ar putea duce la o supraincalzire a pietei valutare, – leul ar putea sa se devalorizeze fata de principalele monede de referinta, dat fiind faptul ca majoritatea creditelor au fost contractate in valuta straina.
Chiar daca nu cunoastem care este valoarea imprumuturilor acordata de catre banci producatorilor, consideram ca impactul va fi negativ pentru ambele parti. Pe de alta parte, creditele greu de rambursat in teoria bancara se mai numesc si credite neperformante -, si credem ca bancile isi calculeaza marjele de risc ca urmare a creditelor acordate, anticipind potentialele riscuri de imprumut si in general riscuri de sistem. Bineinteles ca depinde si de marimea riscurilor, insa in cazul dat acestea par a fi destul de impunatoare, fiind in stare sa provoace o criza de proportii. Situatia creata poate avea consecinte dramatice nu doar asupra exporturilor in particular, dar si asupra economiei in general. Trebuie sa recunoastem ca producatori de vinuri sint si unii din marii contribuabili la bugetul de stat, deci nu excludem si o diminuare a veniturilor la buget.
Deci, pentru o deblocare a situatiei mai intii de toate Chisinaul va trebui sa negocieze cu Moscova sa permita intrarea pe piata ruseasca, cel putin a productiei vinicole ce stationeaza la punctele vamale din Federatia Rusa sau aflata deja pe piata. De fapt, unul din scopurile vizitei din 12-14 aprilie a delegatiei parlamentare moldovenesti la Moscova va fi si problema vinurilor. Fiindca, in afara productiei vinicole imbuteliata in sticle, spre export mai sint directionate si mii de decalitri de vin brut pentru fabricile de vinuri din Rusia la care activeaza peste 200 mii de angajati. Nu este exclus faptul ca mai multi dintre acesti angajati risca sa fie disponibilizati. in consecinta sint afectati si producatorii rusi, iar unii experti din Rusia sustinind ca pierderile producatorilor rusi s-ar estima la cca 20 milioane de dolari lunar. // "ADEPT"