Moldovenii sunt cel mai prost platiti angajati din Europa, potrivit unui clasament care cuprinde 48 de tari europene, intocmit de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE). R.Moldova se situeaza pe ultimul loc conform salariului pe ora de munca.
Angajatii din R.Moldova primesc un salariu pe ora de 70 de ori mai mic decit cei din Danemarca, care ocupa prima pozitie in clasament. Solicitati de BASA-press, reprezentanti ai FedEE au comunicat ca R.Moldova a fost inclusa in grupa a cincea, deopotriva cu Lituania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Rominia, Federatia Rusa, Albania, Ucraina, Bulgaria si Belarus, care ocupa un loc mai inalt in top.
La intocmirea clasamentului a fost luata in calcul media salariilor orare inregistrate la 1 februarie 2006. Republica Moldova se afla pe locul 48 al clasamentului, cu un salariu minim de 3,27 de lei pe ora (aproximativ 0,20 euro) si cu o valoare maxima de 336,43 de lei/ora (aproximativ 21,5 euro).
Cele mai mici salarii orare sunt platite lucratorilor debutanti in domeniul serviciilor (3,27 lei), in timp ce presedintii de companii au cele mai ridicate retributii (336,43 lei in medie si 403,72 lei nivel maxim).
Datele FedEE releva ca angajatii companiilor cu capital strain din R.Moldova sunt platiti de peste 2,6 ori mai bine decit cei din firmele cu capital local. Astfel, daca directorul unui grup de companii cu capital moldovenesc primeste in medie un salariu de 126,48 lei pe ora, atunci colegul sau care gestioneaza o unitate similara cu capital strain are un salariu de 336,43 lei pe ora.
La nivel mediu, se situeaza salariile directorilor generali si sefilor de departamente din cadrul firmelor, care sunt remunerati cu 23,45 lei/ora. Studiul remarca o diferenta semnificativa intre nivelul de salarizare al celor care ocupa functii de conducere si cei din pozitiile inferioare. in Republica Moldova diferenta este de peste 100 de ori.
Daca angajatii companiilor cu o calificare joasa aproape ca nu au optiuni salariale, remunerarea variaza prea putin, salariul pe ora al managerilor de top din companiile straine variaza de la 269,15 lei pe ora pina la 403,72 lei, iar celor cu capital local – de la 101,18 lei pe ora pina la 151,77 lei.
Cele mai mari salarii medii sunt inregistrate in Danemarca, care reprezinta si unitatea de referinta a clasamentului. Salariul din Rominia reprezinta doar 6% din nivelul inregistrat de Danemarca, Federatia Rusa – 5%, Ucraina – 3%. Printre tarile unde salariile se situeaza la nivel inalt se mai afla Norvegia – 78% din salariul Danemarcei, Elvetia – 76%, Luxemburg – 67% si Germania – 63%.
Federatia Angajatorilor Europeni a fost fondata in 1989 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene si reuneste companii internationale cu activitati in mai multe state europene. Republica Moldova ocupa al treilea an la rind ultimul loc in topul alcatuit de Federatia Angajatorilor Europeni. // BASA-Press