Primul raport anual privind implementarea Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei (SCERS), prezentat saptamina trecuta de ministrul Economiei si Comertului, Valeriu Lazar, remarca atit performante, cit si dificultati in realizarea obiectivelor stipulate in acest document.
in alocutiunea sa, in cadrului forului privind implementarea SCERS, Lazar a remarcat ca au fost inregistrate realizari importante in ce priveste reducerea saraciei si cresterea economica dar, in acelasi timp, rata saraciei a continuat sa se reduca cu ritmuri mai scazute. Potrivit datelor MEC, in prezent 26,5 la suta din populatie se afla sub nivelul saraciei absolute si 15 la suta – sub nivelul saraciei extreme.
Potrivit lui Lazar, cresterile economice din ultimii ani nu reprezinta un fundament solid pentru o ascensiune durabila in viitor. El a declarat ca pentru asigurarea unei viitoare evolutii economice este necesara accelerarea reformelor structurale si extinderea politicilor si abordarilor SCERS in urmatorii trei ani.
intre cauzele neindeplinirii in totalitate a prevederilor strategiei, Lazar a mentionat vulnerabilitatea externa a Republicii Moldova si mostenirea de la sistemul precedent a unei structuri economice dependente in proportie de 70 la suta de importuri. Potrivit lui, nivelul importurilor creste in ritmuri mai inalte decit cel al exporturilor, iar deficitul comercial, raportat la PIB, s-a majorat in anii 2000-2005 de la 23 pina la 39 la suta.
La rindul sau, presedintele Voronin, prezent la acest for, a declarat ca pentru asigurarea unei cresteri economice durabile se impune o majorare a exporturilor, indemnindu-i pe donatorii externi sa sustina financiar realizarea prevederilor strategiei. Voronin a reiterat interesul Chisinaului pentru promovarea reformelor, incurajarea afacerilor si cresterea productivitatii.
Raportul privind implementarea SCERS va fi definitivat dupa ce vor fi analizate de catre partile interesate a constatarilor si concluziilor ce se contin in document. SCERS prevede implementarea in anii 2004-2006 a unui set de politici economice si actiuni ce urmeaza sa asigure o crestere economica durabila si o reducere de peste doua ori a saraciei. Costul total al actiunilor prevazute de strategie este estimat la 9,2 miliarde de lei (730 milioane USD), din care 35 la suta urmeaza sa fie acoperite de Guvern. Restul finantarilor urmeaza sa fie asigurate de creditorii externi, in functie de progresele inregistrate in implementarea strategiei. // Flux