Intreprinderea mixta moldo-rusa SA “Moldova-Gaz” se pronunta pentru majorarea tarifelor, aplicate in Moldova, pentru gazele naturale rusesti, in medie, cu 30-40 la suta pentru toate categoriile de consumatori.
Presedintele Administratiei SA “Moldova-Gaz”, Ghenadie Abaskin a declarat jurnalistilor ca intreprinderea a facut un demers corespunzatorcatre Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica. Potrivit lui, majorarea propusa este conditionata atat de cresterea pretului de achizitionare a gazelor naturale cu mai mult de 45 la suta, cat si de majorarea cheltuielilor de ramura.
Abaskin a mai precizat ca, daca in 2005, pretul mediu de achizitionare a gazelor constituia 76 dolari, atunci de la 1 ianuarie curent Moldova cumpara de la Gazprom “combustibil albastru” cu 110 dolari pentru o mie de metri cubi. In plus, a mentionat Abaskin, in ultimii ani au crescut considerabil cheltuielile materiale ale intreprinderii, atat din cauza majorarii preturilor la sursele energetice si de combustibil, materiale si servicii, cat si din cauza largirii cu 30 la suta a retelei de conducte, deservite de MoldovaGaz. In acelasi timp, in ultimii ani, salariile lucratorilor din ramura gazelor s-au majorat de patru ori, crescand in total cu 45 la suta.
Ghenadie Abaskin a mai subliniat ca la elaborarea noilor tarife la gaze s-a luat in consideratie majorarea pretului de achizitie, cresterea inflatiei inregistrata in 2005 si prevazuta pentru urmatorii ani, in conformitate cu Strategia pe termen mediu, elaborata de Guvern. Presedintele Administratiei SA “MoldovaGaz” a mentionat ca spera la o reexaminare cat mai urgenta a tarifelor interne la gaze si pe rebalansarea lor.
Abaskin considera ca noile tarife la gaze trebuie introduse de la 1 ianuarie curent, deoarece de la aceasta data Moldova achizitioneaza “combustibil albastru” cu preturi noi. In opinia sursei citate, cu cat mai mult se va tergiversa chestiunea referitoare la adoptarea noilor tarife, cu atat mai multe pierderi va suporta MoldovaGaz, care actualmente realizeaza gaze la tarife mai joase decat pretul lor de cost.
Potrivit lui Abaskin, doar in ianuarie pierderile suportate de intreprindere, din cauza diferentei dintre pretul de achizitionare a gazelor naturale si tariful intern, au depasit suma de 120 mln lei (9,3 mln dolari). // Reporter.MD