Gazprom-ul a intrerupt alimentarea cu gaze a Republicii Moldova, care nu a semnat contractul privind noile preturi

Concernul rus Gazprom a intrerupt de la 1 ianuarie alimentarea cu gaze a R.Moldova, pe motiv ca aceasta nu a semnat contractul de livrare a gazelor, ce prevedea un pret de 160 USD pentru 1000 metri cubi pentru urmatoarele trei luni, au confirmat oficiali de la Chisinau si ai concernului rus Gazprom.

Republica Moldova va fi asigurata cu gaze din Ucraina din propria balanta curenta, dar numai in proportie de 50%, potrivit unei intelegeri intre presedintele Vladimir Voronin si omologul sau ucrainean Victor Iuscenko, care au avut luni o convorbire telefonica in aceasta problema. Seful statului si-a intrerupt vacanta si a creat o celula de criza din care fac parte reprezentanti ai Guvernului si ai MoldovaGaz.

"Republica Moldova se afla intr-o situatie foarte asemanatoare cu cea a Ucrainei", a declarat luni, postului NTV, purtatorul de cuvint al concernului rus Gazprom, Serghei Kuprianov, care a fost solicitat sa comenteze intentia Ucrainei de a furniza gaze Republicii Moldova din rezervele sale. Reprezentantul concernului rus nu a oferit alte detalii.

Ministrul Industriei si Infrastructurii, Vladimir Antosii, a declarat reporterului PRO TV ca Gazprom-ul nu a anuntat oficial Republica Moldova ca va intrerupe livrarile de gaze naturale. RM este asigurata in proportie de 50 la suta cu gaz livrat din Ucraina, care la rindul ei importa din Turkmenistan. "Exista unele limitari, dar aceasta nu inseamna nimic, consumatorii finali primesc gaze", a spus Antosii. Ministrul a plecat in dupa amiaza zilei de luni la Kiev pentru a discuta problema livrarilor de gaze.

Presiunea in retea a scazut brusc, dar in scurt timp situatia a revenit la normal, a afirmat un reprezentant al centralei electrice cu termoficare nr. 1 din Chisinau, citat de PRO TV. Ambele centrale din capitala, care asigura 30% din necesarul Republicii Moldova in curent electric, functioneaza pe gaze.

Presedintele Vladimir Voronin a convocat intr-o sedinta reprezentanti ai Guvernului, ai administratiei prezidentiale si Societatii MoldovaGaz pentru a discuta despre situatia creata. Moscova nu a prezentat deocamdata o argumentare economica a ofertei de pret, a declarat seful statului, care a declarat totodata ca Guvernul rus se eschiveaza de la un dialog direct cu oficialitatile moldovenesti. Seful statului afirma ca Republica Moldova este gata sa accepte preturile de piata, dar acestea trebuie sa fie argumentate. "Pretul de 160 USD nu este unul de piata", a spus seful statului.

Vladimir Voronin considera ca Rusia nu ar trebui sa fie atit de transanta in aceasta problema. Si aceasta pentru ca MoldovaGaz este o intreprindere moldo-rusa si pentru ca in RM sunt create preferinte speciale pentru business-ul comun in sfera gazelor. Atitudinea luata de Federatia Rusa "nu are o motivare economica, ci una extraeconomica". Seful statului a lasat sa se inteleaga ca decizia Rusiei este una de ordin politic. Din 1996 Republica Moldova achizitioneaza gazele rusesti la cel mai inalt pret din CSI, 80 USD pentru 1000 metri cubi.

R.Moldova isi onoreaza angajamentele de plata suta la suta. Compania MoldovaGaz, in care concernul rus detine un pachet de 50% plus o actiune, functioneaza in conditii cu mult mai avantajoase pentru partea rusa decit cele din Belarus, considera Guvernul. Potrivit acestuia, la pretul de 160 USD ar obtine profituri doar unul dintre actionari, Gazprom, ceea este inacceptabil din punct de vedere a economiei de piata.

Republica Moldova va continua sa negocieze cu compania Gazprom. in acest scop a fost infiintat un staff operativ in problema securitatii energetice, condus de ministrul Vladimir Antosii.

Oficiali de la Chisinau afirma ca la 3 ianuarie urma sa fie semnat acordul privind tranzitul de gaze rusesti pe teritoriul Republicii Moldova, iar ulterior acordul cu privire la noile preturi. Situatia RM, care nu are surse alternative de gaze, este unicala, prin teritoriul ei sunt tranzitate 15% din livrarile de gaze naturale ale Rusiei spre Occident, totodata consumul intern al Moldovei nu atinge nici 1% din acest export. in urma recentelor negocieri la Moscova s-a convenit asupra unui pret de tranzit de 2,5 USD pentru transportarea a 1000 metri cubi de gaze pe o distanta de 100 kilometri. intr-o declaratie a Guvernului se arata ca la Moscova s-a convenit, de asemenea, ca la revenirea delegatiei la Chisinau Gazprom va anunta despre posibilitatile sale de a reduce pretul de livrare. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare