Rominia este dispusa sa livreze energie electrica Moldovei, asa cum a promis anterior

Problema energetica este una vitala pentru un stat, Rominia ar putea da o solutie Moldovei, a declarat joi presei Viorel Barloiu, seful Consiliului suprem de aparare a tarii din Rominia, aflat in Moldova pentru a participa la reuniunea Comuna a Secretarilor Consiliului Suprem de Securitate si Sefilor Serviciilor de Informatie si Securitate GUAM care se desfasoara la Chisinau.

intrebat daca declaratiile anterioare ale presedintelui Traian Basescu despre faptul ca Rominia nu va permite santajarea Moldovei in aceasta chestiune, Barloiu a reconfirmat ca tara sa este pregatita sa livreze energie electrica daca va fi nevoie.

Totodata, vicepremierul Andrei Stratan, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a declarat ca in prezent "sunt mai multe proiecte in derulare in problema energetica. Credem ca Moldova ar putea nu doar sa importe energie electrica, dar sa si inceapa exportul acesteia", afirma Stratan.

De la finele lunii octombrie administratia centralei electrice de la Cuciurgan, aflata in stinga Nistrului, ameninta cu incetarea livrarii de curent electric incepind din noiembrie, daca Republica Moldova nu va accepta majorarea tarifului cu peste patru centi americani pentru 1 kilowatt-ora (cca 30%). Centrala Cuciurgan livreaza energie electrica retelelor de distributie Chisinau, Centru si Sud, retele ce fac parte din grupul Union Fenosa – principalul furnizor de electricitate in Republica Moldova. Desi Grupul Union Fenosa in Moldova a incheiat in 2001 un contract – pe o perioada de 5 ani – cu administratia Centralei electrice, dupa privatizarea acesteia din anul 2004, apoi preluarea in acest an de o noua administratie, aceasta a cerut sa fie revizuite tarifele.

Republica Moldova depinde in proportie de 60% de curentul electric de la Cuciurgan.

Negocierile intre Agentia Nationala pentru Reglementari in Energetica – ANRE si administratia centralei continua. Aceasta nu est prima data cind administratia centralei ameninta cu sistarea livrarilor de energie electrica. Anul trecut Centrala a cerut majorarea cu 40% a tarifului si a recurs la sistarea temporara a curentului electric. Atunci, in urma solicitarii Guvernului Republicii Moldova, din decembrie 2004, Bucurestiul a decis furnizarea a 300 de milioane de KWh curent electric.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.