Moldova este deschisa spre colaborare cu toate tarile lumii

Recent, la Chisinau s-a desfasurat lucrarile Forumul International de Afaceri "Moldova deschisa spre colaborare". La eveniment au participat 60 de reprezentanti ai tarilor-membre ale Organizatiei Cooperarii Economice la Marea Neagra (OCEMN) si peste 50 de oameni de afaceri din tara noastra. Forumul a fost organizat de Camera de Comert si Industrie a Moldovei, cu sustinerea Bancii de Dezvoltare si Comert a bazinului Marii Negre. Actualmente, Republica Moldova detine presedintia in OCEMN. Din ea mai fac parte Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Rominia, Rusia, Serbia-Muntenegru, Turcia si Ucraina. Din anul 2001, CCI a Moldovei este reprezentant oficial al tarii noastre in Consiliul de Afaceri al OCEMN.

in deschiderea lucrarilor, Gheorghe Cucu, presedintele CCI, a mentionat ca principalele obiective ale forului sint evaluarea nivelului si potentialului colaborarii regionale si transfrontaliere; determinarea prioritatilor cooperarii economice si investitionale bilaterale si perfectionarea mecanismelor pentru promovarea reciproca pe pietele mondiale a produselor si tehnologiilor.in alta ordine de idei, Gheorghe Cucu a spus ca semnarea Planului de Actiuni UE – RM deschide noi perspective pentru confirmarea companiilor nationale pe pietele mondiale. in acelasi context, piata moldoveneasca dispunind de un potential pentru o cooperare economica eficienta poate servi o punte de legatura dintre tarile Uniunii Europene si cele ale CSI cu care Moldova are un regim economic liber. Din pacate, in prezent, ponderea economiei republicii noastre in comertul mondial este foarte mica, a mai afirmat Cucu, dar utilizind toate prioritatile si opotunitatile pe care le ofera procesul de globalizare si calitatea de membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, OCEMN, Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Republica Moldova se poate transforma intr-un stat atractiv pentru investitorii straini. in acest sens, antreprenorii locali sint dispusi spre realizarea unor proiecte concrete de parteneriat comercial cu toti investitorii regionali si internationali.

Luind cuvintul la forum Igor Dodon, viceministrul Economiei si Comertului, referindu-se la cadrul investitional, a specificat ca, in semestrul I al anului 2005, volumul total al investitiilor straine in Moldova a ajuns la circa 1 mlrd. USD, fiind cu 19 la suta mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului 2004. Un alt moment important pentru Republica Moldova, a spus viceministrul, este si incheierea cu 35 de tari a acordurilor bilaterale privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor. in prezent, Moldova are semnate acorduri bilaterale de comert liber cu tarile CSI si statele-membre ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Aceste acorduri permit ca produsele fabricate de tara noastra sa fie exportate atit in Est, cit si in Vest, in conditii preferentiale. Adresindu-se catre participantii la forum, Costas Masmanidis, secretar general al Consiliului de Afaceri al OCEMN, a tinut sa sublinieze ca mediul de afaceri in Republica Moldova se imbunatateste incontinuu incurajind investitorii straini sa vina in Moldova, caci exista aici multe oportunitati pentru colaborare in domeniul businessului.

in cadrul forumului si-au impartasit experienta reprezentantii Camerelor de Comert si Industrie din Georgia, Rominia, Ucraina si Turcia. Programul Forumului International de Afaceri a inclus si desfasurarea sedintei Consiliului de afaceri moldo-romin si moldo-ucrainean, la care au fost discutate mai multe chestiuni ce vizeaza lichidarea barierelor in dezvoltarea relatiilor comerciale bilaterale, extinderea colaborarii in cadrul Euroregiunilor "Dunarea de Jos" si "Prutul de Sus", problemele din domeniul businessului mic si mediu, cooperarea transfrontaliera. / Anatol FISER // Moldova Suverana

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare