Evolutie esentiala a sectorului agricol in cresterea PIB

O contributie esentiala la cresterea Produsului Intern Brut (PIB), in prima jumatate a anului curent, a avut-o agricultura, valoarea adaugata produsa de acest sector crescand cu 8,7%, fata de -1,5%, in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit unei analize a Centrului analitic independent „Expert-grup”, fitotehnia a fost sectorul determinant al cresterii in agricultura, majorand productia cu 6,3%.

Sectorul care a stopat in crestere a fost industria, producand o crestere in PIB de numai 3,3% comparativ cu 11%, in prima jumatate a anului trecut. Avansul atat de lent al valorii adaugate de industrie este explicat in egala masura de cresterea mai lenta a volumului productiei si de majorarea costurilor de productie.

Serviciile au progresat mai lent (7,6%), comparativ cu 2004 (8,5), dar ele au ramas sectorul cel mai important in realizarea PIB, sustin analistii. In interiorul sectorului, comertul angro si cu amanuntul, serviciile hoteliere si restaurantele au inregistrat cea mai semnificativa expansiune de 13,3%.

Sectorul constructiilor a crescut doar cu 10% fata de anul trecut, aceeasi perioada, cand a fost inregistrata o crestere a activitatilor in constructii cu 40%. Activitatile in constructii au inceput sa accelereze in luna iulie, anul curent.

Impozitele nete pe produs si import au avut o cota substantiala in PIB, crescand cu 21%, mai mult decat in 2004 (-1,4%).

Analisti independenti din cadrul IDIS „Viitorul” sustin ca intentia Executivului de a introduce TVA, incepand cu anul viitor pe echipamente si utilaje la import, in conditiile in care industria a cunoscut o stopare in 2005, este una nepotrivita. In consecinta, agentii economici ar putea refuza sa importe utilaje. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare