Starea si perspectivele dezvoltarii in continuare a apiculturii au fost examinate miercuri la indicatia Premierului Vasile Tarlev in cadrul unei reuniuni de la Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, prezidata de ministrul Anatolie Gorodenco.
Apicultura este una dintre ramurile agricole traditionale in Moldova. in conditiile gestionarii ei competente taranii obtin beneficii importante, iar populatia – miere, propolis si alte produse, foarte necesare pentru alimentatie si tratamentul unor boli.
in ultimii 10-15 ani, ca si in ansamblu in CAI, situatia in apicultura nu este imbucuratoare. Republica produce cu greu anual circa 2-2,5 mii tone de miere, care se comercializeaza anevoios.
Dupa cum transmite agentia "NOVOSTI-MOLDOVA", la reuniune savantii si practicienii din ramura au propus un sir de masuri concrete in vederea solutionarii problemei. Institutului national de zootehnie si medicina veterinara i s-a solicitat sa elaboreze pina la 15 octombrie Programul national de dezvoltare a apiculturii.
A fost creat un grup de lucru din experti, care va examina posibilitatile crearii in republica a doua laboratoare pentru determinarea calitatii produselor apiculturii prin cele mai moderne metode, pentru a asigura exportul de miere in tarile UE.
Deocamdata cele mai mari importatoare de miere, potrivit spuselor lui Vladimir Rodionov, sef al Directiei zootehnie pe linga MAIA, sint Germania, Italia si Rominia. // "Новости-Молдова"