in primul semestru al anului curent, volumul consumului de gaze naturale in Republica Moldova a crescut, fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, cu 12,3 la suta, constituind 731,4 milioane metri cubi, se arata intr-un studiu al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) privind evolutiile pe aceasta piata.
Specialistii explica majorarea prin „cresterea dinamica a cererii pe piata gazelor naturale, cerere determinata de ritmurile ascendente de dezvoltare a economiei nationale si de implementare a programului national de gazificare”. Cea mai mare crestere a consumului de gaze naturale, peste 50 la suta, a fost inregistrata in raioanele Floresti si Orhei, iar cea mai mica – in raioanele Taraclia (0,2 la suta), Ialoveni (3,7 la suta), Stefan Voda si in UTA Gagauz-Yeri (5 la suta). in perioada de referinta, pierderile de gaze in retelele transport s-au micsorat cu 0,8 puncte, iar in cele de distributie – cu 0,4 puncte. Acestea au constituit 1,8 si, respectiv, 4,3 la suta.
in primul semestru al anului au fost procurati 754,4 milioane metri cubi de gaze naturale, in valoare de peste 699,7 milioane lei (55,7 milioane USD). in comparatie cu perioada corespunzatoare a anului trecut, procurarile de gaze, in valoare naturala, au crescut cu 10,6 la suta, iar in valoare baneasca – cu 12,3 la suta. Acest decalaj se explica prin majorarea pretului mediu de procurare a gazelor naturale cu 1,8 la suta – de la 72,54 dolari/1000 metri cubi, in prima jumatate a anului 2004, la 73,85 dolari/1.000 metri cubi, in prima jumatate al anului curent.
Aproximativ 43,5 la suta din procurari au fost efectuate de la „Gazprom”, iar 66,2 la suta – de la alta companie din Federatia Rusa, „Gazexport”. Comparativ cu primul semestru al anului 2004, procurarile de la „Gazprom” s-au redus cu 3,6 la suta, iar cele de la „Gazexport” au crescut cu 24,8 la suta. Aceasta tendinta se explica prin faptul ca preturile de procurare a gazelor naturale de la „Gazexport” sunt mai mici decit cele de la „Gazprom”. Astfel, acest pret la „Gazprom” a constituit 80 dolari/1000 metri cubi, iar la „Gazexport” – 69,05 dolari/1000 metri cubi (in crestere cu 6,2 la suta).
in studiul ANRE se mentioneaza ca desi preturile de procurare a gazelor naturale s-au majorat, tarifele de livrare a acestora consumatorilor finali au ramas neschimbate. Acest fapt se datoreaza cresterii consumului de gaze, aprecierii valutei nationale, precum si micsorarii pierderilor de gaze in retelele de transport si in cele de distributie. / Adriana Iepure // Flux