CDER lanseaza Campania pentru liberalizarea exportului de cereale si produse cerealiere

Coalitia pentru Dezvoltarea Economica Rurala (CDER) solicita autoritatilor centrale sa anuleze restrictiile la exportul de cereale, impuse de o Hotarare a Guvernului, din 26 iulie 2004, ce au afectat puternic cateva sute de mii de producatori din Republica Moldova.

Secretarul CDER, Mihai Godea, a declarat, miercuri presei, ca aceasta campanie, care va dura o luna, avand sloganul “Nu ne-ntoarceti spatele. Anulati restrictiile la exportul de cereale”, reprezinta o adresare lansata autoritatilor centrale, care sunt indemnate sa fie sensibile fata de problemele taranilor.

Potrivit lui Godea, campania a fost stucturata astfel incat sa-i antreneze si pe producatorii agricoli. “Ei vor fi incurajati sa-si adreseze direct nemultumirile factorilor decizionali. Prin intermediul retelelor organizatiilor membre ale CDER, producatorilor agricoli le vor fi distribuite carti postale, elaborate special in cadrul campaniei, pe care le vor putea trimite la randul lor guvernantior, pentru a le cere personal anularea restrictiilor la exportul de cereale”, a mentionat Godea.

Presedintele Federatiei “AGROinform”, Aurelia Bondari, a specificat ca anularea in regim de urgenta a respectivei hotarari de Guvern va oferi producatorilor posibilitatea sa exporte productia din stocurile excedentare. “Abrogarea acestui act normativ va fi calificat si ca un pas concret in anularea barierelor formale existente in calea exporturilor si ca o actiune, care ar atenua impactul restrictiilor la exportul produselor moldovenesti asupra producatorilor agricoli”, a spus Bondari.

Totodata, CDER solicita efectuarea de plati directe producatorilor, care vor livra grau pentru completarea rezervelor de stat, la preturile stabilite la momentul acordarii platilor. CDER mai cere ca statul sa-si retraga orice tutelare pe care o exercita asupra Bursei Universale de Marfuri din Moldova.

In opinia Coalitiei, Guvernul ar trebui sa intreprinda toate masurile pentru a diversifica pietele de desfacere, a simplifica procedurile de export si a anula toate bariere formale si neformale interne in calea exportului produselor cerealiere. //REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare