De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — România, fiind ţara cu foarte multe obiective turistice, a fost vizitată de sute mii de turişti anul acesta. Anul 2011 este anul în care s-au evidenţiat unele complexe muzeale ale României prin faptul că au fost foarte căutate şi vizitate.
Printre muzeele care au primit cei mai mulţi turişti în anul 2011 se numără Castelul Bran, Complexul muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Brukenthal din Sibiu.
Cel mai vizitat obiectiv turistic a fost castelul Bran din localitatea cu acelaşi nume din judeţul Braşov, care a primit cu uşile şi braţele deschise în perioada 1 ianuarie-31 august 2011, circa 430.000 de vizitatori, până la sfârşitul anului, numărul acestora urmând să depăşească 550.000 de turişti. Ponderea turiştilor români rămâne a fi ridicată, însumând 69% în comparaţie cu 39% de turişti străini. "Anul trecut, Castelul Bran a avut 517.000 de vizitatori, iar anul acesta, estimările sunt că numărul total de vizitatori va creşte cu circa 8% faţă de 2010. Am avut luni în care numărul turiştilor a crescut cu 18%, însă pe primele opt luni media de creştere a fost de 8,6%", a declarat Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran pentru Mediafax.
Această creştere a numărului de vizitatori la Castelul Bran s-a datorat numărului mai mare de evenimente organizate faţă de anul trecut.
Al doilea obiectiv turistic extrem de vizitat în România anul acesta a fost Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu. Până la sfârşitul lunii octombrie, Muzeul Astra a avut 348.626 de vizitatori, iar estimările sunt că, până la sfârşitul anului, muzeul din Sibiu va atrage circa 400.000 de vizitatori.
Muzeul Naţional Brukenthal a fost vizitat în perioada lunilor ianuarie-octombrie de către 311.417 vizitatori.
Muzeul National Peleş, care include Peleşul şi Pelişorul, a avut, în primele nouă luni ale acestui an, 185.240 de vizitatori, prognoza de vizitatori până la sfârşitul lui 2011 fiind de 282.000.
Creşterea numărului de vizitatori la obiectivele turistice din România se poate datora atât ameliorării stării financiare a societăţii, dar şi interesului mereu crescând a populaţiei pentru vizitarea locaţiilor de importanţă arhitectonică, istorică şi culturală.