Arborele ce a străbătut spaţiul cosmic (VIDEO)

De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — În satul Păuleşti raionul Călăraşi creşte un stejar în curtea şcolii din localitate. Dar este un aspect ce face acest stejar mai deosebit decât ceilalţi copaci şi anume ghinda din care a răsărit acest arbore a fost în cosmos.

În anii ’60 ai secolului XX Iurie Gagarin, era primul om care ieşea în spaţiul cosmic. Dar spaţiul a fost străbătut nu numai de Iurie Gagarin dar şi de câteva seminţe de plante şi ghinde. Una dintre acele ghinde a dat viaţă unui stejar de toată frumuseţea ce a fost plantat în curtea şcolii din satul Păuleşti.

Stejarul nu se deosebeşte cu nimic de ceilalţi arbori care îl înconjoară însă istoria lui îl face deosebit. Localnicii au grijă de el şi îi urmăresc dezvoltarea cu atenţie.

Satul Păuleşti este un sat bogat în arbori inediţi. Pe lângă stejarul adus din cosmos, la marginea satului în faţa unui conac boieresc creşte un alt copac inedit şi anume un platan, cel mai bătrân platan de pe teritoriul ţării noastre, care are vârsta de 290 de ani. Tulpina acestui platan nu poate fi cuprinsă de un singur om, pentru acest lucru fiind necesari circa 3-4 persoane. Platanul este la fel de bătrân ca şi conacul boieresc în curtea căruia creşte. Cu o înălţime de 25 de metri şi diametrul tulpinii de 160 de cm, platanul face umbră pământului din Păuleşti de aproape trei secole.

Un alt monument natural inedit aflat pe teritoriul domeniului boieresc din Păuleşti este şi ceasornicul natural format din 24 de pini, sădiţi în cerc la distanţe egale unul de celălalt. Acest ceas colosal indica boierilor vremea exactă.

În mijlocul acestui ceas se afla o masă mare la care mâncau muncitorii ce lucrau la conac.

Conacul, în faţa căruia cresc aceste monumente naturale deosebite de pe teritoriul republicii, datează de la sfârşitul secolului XVIII. Pe vremuri conacul şi curtea ce înconjura clădirea erau de frumuseţe rară, astăzi frumuseţea acestor locuri s-a ofilit din cauza neglijenţei şi indiferenţei oamenilor, ce au transformat conacul deosebit de odinioară, într-o ruină.

E frumoasă Moldova noastră şi multe locuri minunate se găsesc în ea, dar ar fi şi mai frumoasă dacă am contribui şi noi, nu la distrugerea şi poluarea mediului înconjurător, dar la păstrarea şi restaurarea monumentelor de arhitectură.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.